Börsturbulens under första halvan av april

2025-04-28
Vad har hänt?

Vi har de senaste dagarna och veckorna upplevt fortsatt turbulens och stora rörelser på finansmarknaderna världen över. Exempel på detta är att S&P 500 visade på den största 2-dagarsnedgången sedan mars 2020 för att Nasdaqbörsen ett par dagar senare skulle stänga på 12,1% plus för dagen den 9 april. Likt många gånger historiskt så är det geopolitisk osäkerhet som får marknaden att reagera med så här kraftiga svängningar, och det är specifikt handelskriget mellan USA och Kina som just nu verkar påverka börsen från dag till dag. Tullhoten från länderna sinsemellan är, om tullarna träder i kraft, generellt sett något som hämmar global tillväxt och därmed även aktiemarknadens utveckling.

Den svenska kronan har fortsatt sin positiva utveckling och en dollar är nu för första gången sedan 2022 värd under tio kronor. Förstärkningen av den svenska kronan påverkar i regel utvecklingen av fonder med stor andel utländska bolag negativt. Kikar man på en globalfond idag så är majoriteten av bolagen från USA och handlas därmed i dollar, och förutsatt att SEK förstärks gentemot USD så påverkar det fonden negativt. Om aktiekursen inte rör sig, men USD försvagas gentemot SEK, så sjunker värdet på fondens underliggande innehav. Värt att komma ihåg är att vi under lång tid haft en valutamedvind vid sparande i globalfonder, då det motsatta förhållandet har gällt tidigare.

Nettouttag från fonder

Enligt ett pressmeddelande från Fondbolagens förening så uppvisades det ett sammanlagt nettoutflöde från fonder om 11,1 miljarder kronor under mars månad. Aktiefonder hade ett nettouttag om 19,3 miljarder samtidigt som blandfonder hade ett utflöde om 4,1 miljarder. Korta räntefonder och långa räntefonder fick däremot insättningar om 8,7 miljarder respektive 3,6 miljarder.

Trendbrottet som startade under mars månad förstärks där fondspararna köper Sverigefonder och Europafonder och säljer Nordamerikafonder, branschfonder och globalfonder.

Avslutningsvis, en långsiktigt balanserad aktieportfölj med en god diversifiering slutar inte fungera oavsett börsens kortsiktiga rörelser, korrigeringar får man räkna med och det gäller att inte överreagera åt något håll.

Vi avslutar med några aktuella tankar från den erfarne fondförvaltaren Olav Chen, chef för Allokering och globala räntor på Storebrand, som förvaltar SPPs generationsfonder.

5 frågor med Olav Chen, Senior Portföljförvaltare, Storebrand Asset Management

Hur ser du själv på marknaden och hur tycker du att man ska positionera sig som långsiktig pensionssparare för tillfället?

– Just nu är det mycket fokus på Trump-nyheter, vilket skapar stora svängningar på finansmarknaderna och mycket oro. Det är viktigt att hålla koll på detaljerna, vilket inte är lätt när det händer så mycket och är i ständig förändring. Som långsiktig pensionssparare bör du vara medveten om din riskprofil och anpassa den till den investeringshorisont du har. Ju längre horisonten och tiden till pensionering är, desto större risk kan du ha i dina pensionsportföljer. Vi i Allokeringsgruppen är däremot mer opportunistiska och har en kortare horisont när det gäller att variera positioner i våra mandat för att skapa överavkastning jämfört med en statisk portfölj och jämförelseindex.


I senaste marknadsrapporten var Storebrands marknadsutsikter neutrala på samtliga marknader förutom tillväxtmarknader och krediter. Har något förändrats i din syn utifrån detta under månaden och hur ser din syn på marknaden ut nu ur ett taktiskt perspektiv?

– Efter börsoron och marknadsfallet i april har vi rebalanserat portföljerna och för första gången sedan årets början köpt aktier igen. För svenska aktier särskilt har vi dessutom ökat exponeringen absolut sett för regionen och för första gången sedan mars 2024 återgått till en övervikt. Svenska aktier var en av de marknader som föll mest under börsoron i april tillsammans med amerikanska aktier och föll cirka 20 procent från topp till botten. I mitten av april var svenska aktier, mätt med OMX 30, tillbaka på nivåer från december 2023. Då både rebalanserade vi och ökade nettoaktieexponeringen i svenska aktier.

Du har erfarenhet från många marknadsturbulenser historiskt, ser du något som särskiljer denna och som investerare bör tänka på framåt?

– Det som naturligtvis skiljer sig den här gången är den oförutsägbarhet som den amerikanska administrationen under Trump innebär. Vi har visserligen viss erfarenhet från Trump 1.0 och hans första mandatperiod, men det bleknar i jämförelse med det vi ser nu. I sådana situationer bör du alltid fråga dig om du har rätt risknivå och horisont på dina investeringar, och vara medveten om vilken rebalanseringsstrategi du har för din portfölj. Vi i Allokeringsgruppen och i de taktiska mandaten som bland annat ansvarar för SPPs Generationsfonder och Mix-fonder har en aktiv och taktisk rebalanseringsstrategi för dessa fonder.

Bortsett från börsuppgång, är det något speciellt som du hoppas på just nu relaterat till marknaden?

– Jag hoppas på mindre störningar, mindre osäkerhet och generellt färre Trump-relaterade nyheter och marknadsrörelser. Alla som arbetar med investeringar och beslut tycker att detta skapar onödigt merarbete, särskilt när det sker snabba förändringar fram och tillbaka i många beslut. Tyvärr tror jag inte nödvändigtvis att detta kommer att förbättras framöver, även om marknaden och aktörerna förmodligen gradvis lär sig att leva med detta, som vi såg förra gången, och utvecklar en viss "Trump-trötthet".

När vi ringer dig vid årsskiftet, hur tror du att du kommer att se tillbaka på den här tiden av året?

– Jag hoppas och tror att vi då kan se tillbaka på detta som misstag från Trump-administrationen som inte fick bestående konsekvenser. Och att det inte orsakade tillräckligt stor skada på den amerikanska ekonomin för att utlösa en nedåtgående spiral och en så kallad recession i USA med globala konsekvenser. Jag hoppas och tror också att vi kan se tillbaka på perioden som en tidpunkt med perfekt timing för att rebalansera portföljerna och köpa fler svenska aktier under andra veckan i april efter de kraftiga börsfallen.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka pengarna du satt in.