Jag ska vara föräldraledig

Det är mycket man ska fundera på innan och under föräldraledigheten. Inte minst hur ekonomin påverkas när du är föräldraledig

Hur blir det med den allmänna pensionen?

Eftersom du betalar skatt på din föräldrapenning så är den även pensionsgrundande, du tjänar alltså in till din allmänna pension även under föräldraledigheten. Bra va! 

Hur påverkas min tjänstepension?

I de flesta fall fortsätter arbetsgivaren att betala in till din tjänstepension precis som vanligt under tiden du är föräldraledig men reglerna kan skilja sig åt mellan olika avtal. Om du känner dig osäker på vad som gäller för dig tycker vi att du ska kolla med din arbetsgivare eller facket. 

Eget pensionssparande

Om du har möjligt att spara pengar trots att du lever på föräldrapenning kan det vara en bra idé, till exempel att ha en buffert vid oförutsedda utgifter.  

Spara till barn

Ge ditt barn en trygg start i livet genom att starta ett sparande i kapitalförsäkring. Du kan själv bestämma när, hur och till vem pengarna ska betalas ut.

Trygghet för din familj

Hur påverkas din familj ekonomiskt om du skulle? I många fall har du möjlighet att skydda dina pensionspengar med ett återbetalningsskydd.