Jag ska skilja mig

Tyvärr går livet inte alltid som planerat och vi förstår om du har flera frågetecken just nu. Bodelning? Efterlevandeskydd? Privat pensionssparande? Vi ska göra vårt bästa för att reda ut detta för dig.

Juridisk rådgivning

Om du känner dig osäker tycker vi att du ska kolla med en jurist för att ta reda på vad som gäller för dig. Som kund hos oss på SPP får du kostandsfri juridisk rådgivning via vår samarbetspartner Lexly. 

Hur påverkar skilsmässa min ekonomi?

Dina framtida inbetalningar till pension kommer inte att påverkas. Men eftersom en skilsmässa kan påverka din privatekonomi kanske utrymmet till att spara privat blir mindre.  

Ditt privata pensionssparande ingår som huvudregel i en bodelning. Det innebär att din partner kan ha rätt till hälften av värdet på ditt pensionssparande om ni inte skrivit ett äktenskapsförord. Din allmänna pension ingår däremot aldrig i en bodelning. I normala fall ingår inte heller din tjänstepension, men här kan det finnas vissa undantag.

Se över dit skydd

Vid större livshändelser är det viktigt att se över vem som får dina pensionspengar om du skulle dö. Om du har ett återbetalningsskydd betalas pensionspengarna vanligtvis ut till dina förmånstagare.

Starta ett sparande

Eget sparande kan vara en förutsättning för att du ska kunna leva det liv du drömmer om som pensionär. Blir din ekonomi sämre vid en skilsmässa kan du spara en mindre summa varje månad.

Kan du löneväxla?

För dig som tjänar över 51 245 kronor i månaden kan löneväxling vara ett bra sätt att snabbt ta revansch på sparandet. Du byter en del av din bruttolön mot en högre inbetalning till tjänstepensionen.