Jag ska bli sambo eller gifta mig

Grattis till giftermålet! Innan bröllopsklockorna klämtar finns det några saker som vi tycker att du ska tänka på. Bland annat om dina pensionspengar är skyddade av ett efterlevandeskydd eller inte.  

Juridisk rådgivning

Är du kund hos oss på SPP och osäker på vad du behöver tänka på innan du gifter dig. Visst vet du om att du får kostnadsfri juridisk rådgivning via vår samarbetspartner Lexly? 

Hur påverkas pensionen om jag gifter mig?

Dina inbetalningar till pensionen kommer inte att påverkas av att du gifter dig eller blir sambo. Det finns däremot andra saker som kan vara bra att tänka på.

Ibland går livet inte riktigt som man planerat. Därför är det bra att redan nu se till att ha en plan för om ni skulle gå isär. Om dina pensionspengar ska ingå i en bodelning beror på vilken typ av pension det är och om ni skrivit äktenskapsförord eller inte.

Din allmänna pension ska aldrig ingå i en bodelning utan räknas som egen egendom.

Vanligtvis räknas inte tjänstepension som giftorättsgods, men det finns en del undantagsfall. Kolla upp vad som gäller för dig med en jurist innan bröllopet. 

Ditt privata pensionssparande räknas som giftorättsgods och ska ingå vid en bodelning. Se till att äktenskapsförord om du vill att dina pensionspengar ska räknas som enskild egendom.

Efterlevandeskydd

Efterlevandeskydd innebär att din maka eller make, sambo, och/eller dina barn får ut dina pensionspengar om du skulle avlida innan du går i pension.

Eget pensionssparande

När ni är två som delar på utgifterna får du kanske bättre förutsättningar att spara för framtiden. Om du ännu inte har börjat pensionsspara är det bra läge att göra det nu.