Jag har blivit sjukskriven

Om du blir sjukskriven under ditt arbetsliv undrar du kanske hur din pension kan komma att påverkas. Bra att veta är att du i de flesta fall fortsätter få inbetalningar till både tjänstepension och allmän pension.

Så kan ersättningen se ut

Dag 1 - 14: Din arbetsgivare betalar ut sjuklön 

Dag 14 - 90: Ansök om sjukpenning från Försäkringskassan 

Dag 90 och framåt: Eventuell utbetalning från sjukförsäkring 

Hur får jag ekonomisk hjälp om jag blir sjukskriven?

Hur mycket du får i ersättning beror på till vilken grad du är sjukskriven och hur länge. Det är din arbetsgivare och Försäkringskassan som betalar din ersättning fram till dag 90. Om du är sjukskriven längre än så kan du även få ersättning från en sjukförsäkring om en sådan ingår i din tjänstepension.  

Kolla med din arbetsgivare om du känner dig osäker på vad som gäller för dig. 

De flesta anställda har en sjuklön, men om du inte har en ska du anmäla din sjukskrivning till Försäkringskassan redan dag 1. Kolla med din arbetsgivare om du känner dig osäker.

Om du bedöms att inte kunna återgå till arbetslivet på grund av sjukdom eller funktionsvariation får du i stället för sjukpenning något som kallas för sjukersättning (kallades tidigare för sjukpension). 

Normalt sett fortsätter inbetalningar till din tjänstepension om du blir sjuk. Olika regler kan däremot gälla för olika avtalsområden. Prata därför alltid med din arbetsgivare för att ta reda på vad som gäller för just dig.  

Om du får sjukpenning betalar du skatt vilket innebär att du fortsätter att tjäna in till den allmänna pensionen. Även sjuk- och aktivitetsersättning är pensionsgrundande.

Eget pensionssparande

Om du har möjlighet är det bra att ha ett eget sparande även om du är sjukskriven. Anpassa sparandet efter din plånbok och situation. 

Kom ikapp med sparandet

Om din arbetsgivare erbjuder löneväxling och du tjänar över 51 245 kronor kan det vara ett alternativ att snabbt komma ikapp när du väl arbetar igen. 

Påverka pensionen

Det finns fler sätt för dig att påverka pensionen så att du får det liv du drömmer om i framtiden.