Så maxar du din framtida inkomst som 80-talist

Med livet som pågår kanske du känner att det finns gott om saker att prioritera som inte handlar om din fortfarande avlägsna pension. Men kanske upplever du också likt många andra en viss stress som pockar på kring att du borde ta tag i sparandet för din framtid? 

Oroa dig inte – det är aldrig för sent att börja. Du har gott om tid på dig att göra skillnad.

Släng på din bästa hårspray och starta ett sparande

Ju tidigare du börjar, desto mer kommer du att rocka ränta-på-ränta-effekten

Nå nästa nivå - sprid riskerna

Fördela dina pengar över olika tillgångar för att undvika känslan av "Game Over" om en investering inte riktigt når toppen.

Sätt ett mål

Visualisera din framtid och livet du vill leva efter arbetslivet. Med ett tydligt mål i sikte blir det lättare att förverkliga din dröm.

Sätt igång och låt 80-talsvibbarna guida dig till en ekonomisk high score!

Ge sparandet en skjuts:

1. Få koll på nuläget

Logga in på minpension.se för att se hela din pension. Har du haft flera arbetsgivare? Överväg möjligheten att samla dina tjänstepension för att förbättra dina villkor. 

2. Gör en plan

Med ett tydligt mål i sikte är det lättare att förverkliga dina drömmar. Gör en plan och spara kontinuerligt. På så vis får du möjlighet att jämna ut marknadens svängningar över tid.

3. Växla upp när du kan

Löneväxling kan passa dig som tjänar över 51 245 kronor i månaden 2024 och har en arbetsgivare som erbjuder dig denna möjlighet. Kan du inte löneväxla? Då kan kapitalförsäkring vara ett alternativ.

Det finns finns fler sätt att påverka din framtida inkomst

Din pension beror på inkomsterna från hela ditt arbetsliv. Om du väljer att jobba mindre under en kort period behöver det inte påverka din pension särskilt mycket. Men om du jobbar mindre under en längre tid, till exempel för att ta hand om hem och familj, kan det göra skillnad för hur mycket pengar du kommer att ha att röra dig med i framtiden.

Behöver du gå ner i arbetstid kan det vara klokt att överväga att spara lite extra. Din partner kan också hjälpa genom att överföra delar av sin premiepension till dig eller starta ett annat sparande åt dig för att kompensera.

Tips om du vill sätta av lite extra

Premiepensionen är den del av din allmänna pension, där du själv kan påverka hur dina pengar placeras. Det kan du göra genom att logga in på Pensionsmyndighetens webbsida och välja fonder. Du kan också låta pengarna ligga kvar i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa. Här är det viktigaste att du gör ett medvetet val.

När det gäller tjänstepensionen, som är pensionen från ditt arbete, är det viktigaste att du ser till att du faktiskt får tjänstepension. Om du inte får det, bör du ta upp det med din arbetsgivare. Har du en hög månadslön men ingen möjlighet att löneväxla? Då kan du också passa på att ställa frågan om anledningen till detta till chefen.

Framtiden är inte bara din

Se till att ditt sparande matchar det du tror på.

Här kan du läsa om varför vi är övertygade om att ansvarstagande och avkastning går hand i hand.

Avgifterna spelar roll

Några procent hit eller dit kan verka lite men i det långa loppet kan det göra stor skillnad för din framtida pension. Se därför över avgifterna i ditt sparande.

Efterlevandeskydd är ett samlingsnamn för olika skydd som är kopplade till din pension. De kan skapa trygghet för dina nära om något skulle hända dig. Om du inte har någon som är beroende av din pension kan du överväga att välja bort efterlevandeskyddet. Det kan leda till att du får en något högre pension. Har du däremot familj eller någon annan som är beroende av din pension, kan det tvärtom vara extra viktigt att se till att du har rätt skydd.

Så får du koll på efterlevandeskyddet

 

Ränta på ränta-effekten handlar om möjligheten som även små summor har att växa till stora belopp. Genom att spara kontinuerligt med en risknivå som är anpassad efter dina behov kan du få möjlighet att jämna ut marknadens svängningar över tid.  

Kom igång med ett månadssparande och se hur mycket det kan bli. 

Vad menas egentligen med ränta på ränta?

Snöbollseffekten som får ditt sparande att växa.

Ränta på ränta handlar om möjligheten som du har att få dina pengar att växa snabbare med tiden. Det kan liknas vid en snöboll som rullar nedför en backe. I början är snöbollen liten, men när den rullar samlar den på sig mer och mer snö. Ränta på ränta-effekten fungerar på ett liknande sätt för ditt sparande. Du har möjlighet att få avkastning på den tidigare avkastningen genom att den återinvesteras.

Så här funkar det: Om du börjar med att spara 1000 kronor och får 5% i avkastning, får du första året 50 kronor extra. Nu har du inte bara 1000 kronor utan 1050. Men nästa år får du inte bara 5% på dina ursprungliga 1000 kronor, utan också på dina extra 50 kronor som du redan fått ihop.

Så ju mer pengar du har, desto mer avkastning har du möjlighet att få. Och ju längre du sparar, desto större blir snöbollen. Det är ränta på ränta-effekten.