Ned som en pannkaka, upp som en sol

2025-05-20

April var en händelserik månad på världens börser. I början av månaden såg vi ett kraftigt börsfall efter att Donald Trump presenterade ett omfattande tullpaket. Senare under månaden backade Vita Huset och kom med beskedet att tullarna skulle skjutas upp i 90 dagar för alla länder utom Kina vilket ledde till att börserna började återhämta sig. Tullarna på 10 % mot alla länder kvarstår däremot, liksom sektortullarna på stål/aluminium och bilar/bildelar. Detta innebär att den genomsnittliga tullnivån som den amerikanska ekonomin möter kommer att vara väsentligt mycket högre än tidigare vilket bidrar till så kallade stagflatoriska krafter. Effekten av detta blir lägre tillväxt och högre inflation, och bidrar till osäkerhet kring den amerikanska ekonomin och ökade risker för recession.

Vi kan se att dollarn försvagas kombinerat med kraftiga ränteuppgångar i USA. Skiftet från att dollarn och USA har varit en tillflyktsort för stora mängder kapital till att marknaden är betydligt mer misstänksam mot USA har varit abrupt och skapar osäkerhet för världens börser. Från att Stockholmsbörsen var som mest ner omkring 12 % under månaden så repade sig densamma och stängde till slut månaden ungefär 0,8 %.

På räntemarknaden kunde vi också se större rörelser och framför allt i Sverige svängde förväntningarna snabbt. Från att ha diskonterat en höjning av Riksbanken så vände marknaden och började prisa in en räntesänkning redan till sommaren. Man kunde också se att svenska och europeiska statsobligationer var mer motståndskraftiga än amerikanska, ett tillgångsslag som historiskt av många investerare ansetts som ”safe haven” för att tillfälligt parkera sina pengar.

Svängig start på maj – mot ljusare tider?

Starten på maj har även den varit volatil och det har varit stora svängningar på de globala marknaderna. Mitt i svängningarna börjar vi dock kunna tyda en tydlig riktning – och den uppåt. Investerare börjar nu blicka framåt i tiden och prisar in ljusare tider för ekonomin. USA och Kina verkar komma framåt i diskussionerna kring tullar och nyheter om kraftiga tullsänkningar kommunicerades under mitten av maj. Börserna runt om i världen reagerade positivt och dollarn stärktes kontra den svenska kronan. Skulle utfallet av diskussionerna sluta med att tullarna sänks eller slopas helt, skulle det vara positivt för ekonomin och i förlängningen även börsen.

Vikten av långsiktighet i ett pensionssparande

När börserna runt om i världen svänger kraftigt så är det lätt att uppleva obehag. När det gäller långsiktiga placeringar så som pensionssparande är det viktigt att inte drabbas av panik utan att agera utefter tidshorisonten man har på sin placering. Historiskt har börsnedgångar snabbt följts av återhämtningar och det enkla, och ofta bästa, svaret på frågan kring hur man skall agera i börsnedgång är att inte göra någonting annorlunda, utan fortsätta månadsspara.

Förutsatt att man har en väldiversifierad och bred portfölj kan det vara bra att tänka att nedställ på börsen ger den långsiktige spararen möjlighet att plocka upp fondandelar till en billigare kurs. Det är svårt att veta när börsen vänder på både upp- och nedsidan, och skulle man ha sålt ur sig i nedgången under början av april och missat en uppgång som vi såg på Nasdaq den 9 april (över 12 %+) så missar man en stor del av den långsiktiga avkastningen som aktie- och fondsparare.

Avslutningsvis, en långsiktigt balanserad aktieportfölj med en god diversifiering slutar inte fungera oavsett börsens kortsiktiga rörelser, korrigeringar får man räkna med och det gäller att inte överreagera åt något håll.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka pengarna du satt in.