
Vad bör rådgivare fokusera på i pensionssparande just nu?
– I det klimat vi befinner oss i – med hög volatilitet, nya tullar och fortsatt osäkerhet kring räntor – är det viktigare än någonsin att rådgivare hjälper kunderna att fokusera på det de kan kontrollera: tidshorisont, risknivå och spardisciplin. Det är precis som vid andra tilllfällen där stor osäkerhet råder att få spararna/investerare att se på sina långsiktiga sparanden med långsiktiga glasögon istället för kortsiktiga marknadsrörelser.
Pensionssparande är långsiktigt till sin natur, och rådgivare bör betona vikten av att inte låta tillfälliga marknadssvängningar rubba grundstrategin. Däremot kan det vara rätt läge att se över fördelningen mellan aktier, räntor och alternativa tillgångar.
Hur kan rådgivare använda sin egen investeringsfilosofi i kunddialogen?
– Min erfarenhet är att i osäkra tider söker människor trygghet – i en kombination av siffror, och människors omdömen och rådgivning. Om rådgivaren själv har en tydlig, genomtänkt och investeringsfilosofi blir det en tillgång i mötet med kunden.
Att kunna säga: "Så här tänker jag kring risk när marknaden svänger" eller utgå ifrån sin erfarenhet i de möten man har med andra individer ger en bra inblick i psykologiska faktorer som påverkar oss när vi tar investeringsbeslut – det skapar förtroende. Det handlar inte om att kunderna ska göra exakt som rådgivaren, men om att bygga trovärdighet.
Kräver dagens läge ett annat rådgivningsperspektiv än tidigare kriser?
– Ja – delvis. Dagens krisbild är mer komplex än tidigare. Vi har samtidigt höga räntor, ett kvarhängande inflationstryck, geopolitisk oro och strukturella förändringar i handelsflöden. Det gör att rådgivning inte bara behöver ta hänsyn till konjunktur och börs, utan också till faktorer som till exempel energipriser och säkerhetspolitik.
Tidigare har lösningen ofta varit att "sitta still i båten" – men nu behöver vi också hjälpa kunderna att navigera om båten när förutsättningarna förändras. Det handlar om omallokering och justering av risknivå, inte nödvändigtvis dramatiska kursändringar.
Hur hjälper man kunder att undvika vanliga misstag under marknadsoro?
– Visa historik. Människor lugnas av fakta – att marknader har återhämtat sig förr, och att långsiktighet nästan alltid vinner.
Rikta fokus mot mål, inte marknad. Prata om varför kunden sparar, snarare än vad börsen gör just nu. Det hjälper till att separera känslor från beslut.
Hur skulle en modellportfölj kunna se ut i dagsläget?
– Om jag skulle bygga en modellportfölj idag, åt en yngre pensionssparare med lång horisont, skulle jag resonera så här:
- Tillgångsslag: 70–80 % aktier, 15–25 % räntor och 5–10 % alternativa investeringar. Den höga aktievikten speglar den långa sparhorisonten och behovet av att skapa reell värdetillväxt över tid.
- Risknivå: Måttlig till hög – men självklart justerad utifrån individens tidshorisont och riskprofil. Diversifiering över flera tillgångsslag minskar den samlade portföljrisken, utan att kompromissa med potentialen för långsiktig avkastning.
- Regional fördelning: Jag skulle skruva ned exponeringen mot USA något – inte för att USA tappat sin betydelse, utan för att det nu för första gången på länge finns goda skäl att öka andelen i Europa och tillväxtmarknader. Samtidigt är det självklart att behålla USA som en bas i portföljen, med tanke på landets ekonomiska och innovationsmässiga tyngd.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka pengarna du satt in.