Våra digitala tjänster tar paus 12-13 oktober för förbättringar. Läs mer här.

5 frågor till Johan Nord, Cubera Senior partner & Head of Nordic PE

2024-09-23

Kul att du vill vara med Johan, ni är ett välrenommerat varumärke inom ert område men jag tror att ni är relativt okända för många rådgivare ute i landet.

Berätta lite om Cubera och er övergripande strategi kring investeringar inom området onoterade aktier.

– Cubera investerar i Private Equity-fonder (PE-fonder) som i sin tur investerar i onoterade bolag. Vi investerar framför allt inom det som kallas ”buyout”, vilket kännetecknas av majoritetsinvesteringar i kassaflödespositiva bolag. Vi är totalt sett drygt 30 personer, baserade i Stockholm och Oslo, och av dessa 30 jobbar 20 med investeringar. Jag skulle därmed tro att vi är det klart största investeringsteamet i Norden med fokus på PE-fonder. 

Cubera har fyra strategier som vi investerar utifrån, två av dessa fokuserar på nordisk exponering och två är internationella. I de nordiska strategierna gör vi primärutfästelser i en strategi och köp på sekundärmarknaden i den andra. Primärutfästelser innebär att vi utfäster kapital till PE-fonder när de etableras medan vi i sekundärmarknaden köper andelar i befintliga fonder från investerare i fonderna. I de internationella strategierna har vi en global primär-strategi med huvudfokus på USA och Europa och en Impact-strategi som också investerar i fonder, men med det tillkommande kravet att bolagen som fonderna investerar i aktivt ska bidra till förbättringar i samhället och/eller miljön och att detta ska kunna mätas och rapporteras.

När ni överväger en investering, vad tittar ni främst på för att utvärdera deras förmåga att skapa avkastning och komplettera er portfölj?

– Vi väljer PE-fonder baserat på en lång historik och djup kunskap om den här marknaden. Flera av de seniora medlemmarna i Cubera investerings-team har hållit på med det här i mer än 15-20 år. Vi letar efter fonder som dels passar in i våra existerande program och dels kan skapa hållbar överavkastning gentemot noterade aktier, men såklart också generera bättre avkastning än sina konkurrenter inom onoterat. Att göra detta handlar mer konkret om att skapa sig en bild av personerna bakom besluten och vad som gör att de har varit framgångsrika. Vi analyserar grundligt PE-fondernas strategi, marknadsposition, organisation, processer, hållbarhetsarbete, nätverk, spetskompetens, avtal och kommersiella villkor med mera och gör en sammanvägd bedömning av detta.

Du är bekant med SPPs pensionsportfölj som en av era investerare, vad är fördelarna med dess uppbyggnad inom onoterade aktier?

– SPP har byggt sin PE-exponering på helt rätt sätt, nämligen genom ett långsiktigt och kontinuerligt tillvägagångsätt. Inom investeringar i PE är just långsiktighet bland det allra viktigaste, det är inte en tillgångsklass som lämpar såg för att gå in och ut ur, utan man ska bygga det målinriktat och långsiktigt.

Era portföljer har, utöver en meravkastning mot globala indexet, dessutom stått emot kriser på ett bra sätt. Vad skulle du säga är främsta anledningen till det?

– Vi tror att PE-fonder, som är välkapitaliserade och aktiva majoritetsägare, har goda förutsättningar att lyckas extra bra i tuffare tider. Det kan handla om att kunna agera snabbt och resultatinriktat, att ha bra relationer med banker och andra rådgivare. Men också om att ha möjlighet att skjuta till kapital vid tillfällen där det är rätt att göra det.

Sista frågan är alltid på temat spåkulan, vad ser du blir viktigt framåt inom investeringsfältet för att fortsätta generera meravkastning?

– Vi är övertygade om att specialisering kommer vara ännu viktigare framöver. Med det menar vi att de PE-fonder som vi investerar i ska vara specialister på det de gör i så hög grad som möjligt. Det kan till exempel handla om att man är specialist inom en viss sub-sektor och därmed är bättre lämpad att analysera, köpa och äga bolag inom den sub-sektorn jämfört med andra som inte har lika djup kompetens. Vi har historiskt haft en lång period av sjunkande räntor vilket gjorde att ”alla” tjänade pengar. Det kommer inte vara lika lätt framöver och det som kommer att skilja agnarna från vetet är specialisering, att verkligen veta vad man gör!