Dags att bli en revanschsparare!

Livet händer och det finns mycket att tänka på som inte handlar om pension. Kanske känner du likt många andra en stress över att du inte tagit tag i sparandet?

Goda nyheter – det är sällan försent.

Nu är det dags att ta revansch på din framtida inkomst.

Så här kan du börja skapa en bättre pension för dig själv

 

 


Med ett tydligt mål blir det enklare att hitta motivationen till att börja spara. Det gör också att du lättare kan hålla fast vid din plan. Fundera på hur du ser ditt liv som pensionär. Vill du kanske ha möjlighet att resa, umgås med nära och kära eller lägga tid på på din hobby? 

Med målet på plats är det dags att skapa dig en överblick. På minpension.se kan du logga in för att se hur mycket pensionspengar du hittills tjänat in. Du kan både se din allmänna pension från staten och den tjänstepension som du fått från olika arbetsgivare.

Räcker pensionen?
På minpension kan du även göra en pensionsprognos för att ta reda på hur stor din framtida inkomst förväntas bli. Hur mycket är det som saknas för att du ska ha möjlighet att förverkliga din dröm för framtiden? Räkna ut hur mycket du behöver spara för att nå ditt mål.

 

Ett tips är också att skapa en budget för att säkerställa att du har möjlighet att sätta av pengar till din framtid. Ta dig en stund att reflektera över din nuvarande livsstil. Vilka är dina utgifter och inkomster? Finns det områden där du kan minska dina kostnader för att istället sätta in pengarna i ett sparande?

Även om det tar en liten stund att skapa en budget, kommer du sannolikt se det som välinvesterad tid när det är dags att plocka ut dina pengar. 

 

.

 

Gå 90/10!

Tips! Utmana dig själv. Lär dig leva på 90 procent av inkomsten och sätt in resterande i ett långsiktigt sparande. Ditt framtida jag kommer tacka dig!

 3 saker du kan göra för att skapa en bättre pension för dig själv:

 • Starta ett sparande
  Det finns flera sparformer att välja bland  som passar för långsiktigt sparande, till exempel ISK och kapitalförskring. Har du en lön över brytpunkten för statlig skatt 51 245 kronor kan du fundera på löneväxling som alternativ.
 • Samla din pension
  Har du haft flera arbetsgivare är sannolikheten stor att din pension ligger utspridd. Genom att samla ditt pensionssparande kan du ofta sänka dina avgifter. 
 • Överväg att jobba längre
  Skatten på både pension och lön blir lägre från januari det år du fyller 67. Jobbar du ett år extra efter 66 kan det ge dig med en snittlön mellan 1 300 kronor och 2 000 kronor mer i pension varje månad, hela livet ut.

Det finns fler saker du kan göra för att få koll på din pension

Har du familj? Din familjesituation påverkar vilket skydd du behöver. Efterlevandeskydd är ett samlingsnamn för olika skydd som är kopplade till pensionen. Säkerställ att du har skydd som är anpassade efter behoven som du har just nu.

Växla upp!

Visste du att det går att boosta pensionen utan att det behöver märkas särskilt mycket i plånboken? Löneväxling kan passa om du tjänar över 51 245 kronor kronor i månaden.  

Vi lever allt längre och är friskare högre upp i åldrarna. Planera därför för ett långt och aktivt liv. På minpension.se kan du använda dig av verktyget uttagsplaneraren för att ta reda på hur olika val för utbetalningen påverkar din framtida inkomst.

Fundera på om du vill ta ut dina pengar under en kort eller lång period. 

Tjänstepensionen går normalt att ta ut livsvarigt, så länge du lever, eller under 5,10,15 eller 20 år. I villkoren för din pension kan du läsa vad som gäller för dig. Bra att tänka på är att vissa val inte går att ändra i efterhand.

 

Bestäm upplägget på utbetalningen

Kapitalförsäkring är en sparform som kan passa dig om du vill ha möjlighet att själv styra över dina utbetalningar. Du kan till exempel välja att få pengarna utbetalda varje månad som ett tillskott till din övriga pension.   

 

Du betalar skatt på din pension precis som på din lön. Hur mycket skatt som dras vid din pensionsutbetalning beror på hur din situation ser ut. Generellt ser det ut så här:

 • När det gäller den allmänna pensionen drar Pensionsmyndigheten kommunalskatten, alltså den skatt som gäller för din kommun.

 • När det gäller tjänstepensionen drar pensionsbolaget eller pensionsbolagen skatten. De flesta pensionsbolag, inklusive vi på SPP, drar automatisk 30 procent vid utbetalning. 

 • När det gäller privat pensionssparande i kapitalförsäkring eller ISK så behöver du inte betala någon extra skatt vid utbetalning. Du har redan skattat för pengarna genom den årliga schablonskatten.

  Skatteverket har en bra räknesnurra som du kan använda för att räkna ut hur skatten blir för just dig. 

 

Lever du tillsammans med någon? I så fall kan det vara smart att fundera på hur ni kan göra för att optimera er gemensamma ekonomi och pensionsuttagen. Kanske går ni i pension vid olika tidpunkter och kan dra nytta av att en av er fortsätter att arbeta?

Vanliga frågor

 • SPP är skyldiga att dra 30 procent i skatt. Vill du att vi gör ett extra skatteavdrag utöver dessa 30 procent kan du anmäla det genom att logga in på dina sidor. Gå in på menyn "Mitt SPP" och välj "Skatteavdrag" under "Mina inställningar".

  Ska vi dra skatt enligt SINK-beslut eller jämkningsbeslut behöver du skicka beslutet till oss på adress:

  SPP Pension & Försäkirng
  Försäkringsutbetalning
  105 39 Stockholm

  Om vi betalar ut den största delen av din inkomst kommer vi att få uppgift från Skatteverket om vilken skattetabell som gäller för dig.

  Varje år skickar vi kontrolluppgift till dig, där hittardu  vilka uppgifter vi lämnat till Skatteverket.

 • Det finns olika regler som gäller för uttag av pension. I Sverige är det den aktuella riktåldern som styr när du kan ta ut din allmänna pension. Riktåldern fastställs och beslutas varje år men används först 6 månader senare. Varje år görs också prognoser för riktåldern som baseras på den förväntade medelivslängden. Det här gäller för dig som är född mellan 1970 och 1980 enligt den senaste prognosen: 

  • Riktåldern är 68 år
  • Du kan börja ta ut din allmänna pensionen vid 65 års ålder.
  • Sjuk- och arbetslöshetsersättning betalas ut till 68 års ålder. 
  • Du kan tidigast ha rätt till garantipension, bostadstillägg, inkomstpensionstillägg från 68 år.

   Mer information om vad som gäller kring din allmänna pension hittar du hos pensionsmyndigheten.se

  Det här gäller för tjänstepensionen

  Det kan variera lite beroende på vilket pensionsbolag du sparar hos. Vanligtvis brukar du ha möjlighet att ta ut pensionen från 55 år. Det gäller också de flesta avtal hos oss på SPP.  Kontakta oss eller bolaget du sparar hos om du funderar över vad som gäller för dig. Du kan också hitta informationen i villkoren. 

  Det här gäller för ditt egna pensionssparande

  Olika regler gäller för när du kan börja ta ut dina pengar. Kontakta din bank eller ditt pensionsbolag om du vill veta mer om vad som gäller för din lösning.