80 procent av lönen?

Hur mycket kommer du ha att leva på som pensionär? Här är tipsen för dig som vill säkerställa att pengarna räcker till drömmen. 

Checklista för dig som vill optimera pensionen

Synka drömmen mot sparandet

Du har förmodligen redan god koll på ditt sparande, men innan du utformar din sparstrategi är det alltid bra att göra en nulägescheck. Besök minpension.se och gör en pensionsprognos för att ta reda på hur stor din framtida pension förväntas bli. Hur mycket behöver du spara för att ha möjlighet att leva som du vill i framtiden?

Vässa framtidslönen

Tre tips för att påverka pensionen: 

 • Samla din pension
  Har du haft flera arbetsgivare är sannolikheten stor att din pension ligger utspridd. Genom att samla ditt pensionssparande kan du ofta sänka dina avgifter. 

 • Löneväxla om du kan
  För att löneväxla behöver du ha en lön över 51 245 kronor och en arbetsgivare som erbjuder dig denna möjlighet. Det kan var ett effektivt sätt att pensionsspara eftersom du får möjlighet att spara mer än vad som märks i plånboken. Skatten dras först när pengarna betalas ut.

 • Starta ett sparande
  Det finns flera sparformer att välja bland  som passar för långsiktigt sparande, till exempel ISK och kapitalförskring. En fördel med det sistnämda är att du själv kan styra över utbetalningen. Du kan till exempel välja att få pengarna utbetalda varje månad som ett extra tillskott till din övriga pension.

Går du miste om pengar?

Utforska möjligheten som du har att samla dina pensionspengar för att förbättra dina villkor. 

Det finns fler saker du kan göra för din framtida ekonomi:

Överväg att jobba något år extra

Har du orken och viljan så kan något jobbår extra visa sig bli en lönsam affär för din pension. Tjänar du som snittet kan ett års extra arbete efter pensionsåldern ge dig mellan 1 300 och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut. 

Det beror på att du fortsätter tjäna in till din allmänna pension samtidigt som både skatten på lön och pension blir lägre från året du fyller 67 år.

 

Reflektera över hur du lever idag

Vilka utgifter och inkomster har du? Ett tips är att testa 90/10-regeln. Lär dig leva på 90 procent av din inkomst och sätt in resterande 10 procent i ett pensionssparande. 

Planera utbetalningen

På minpension.se kan du använda dig av verktyget uttagsplaneraren för att ta reda på hur olika val för utbetalningen påverkar din framtida inkomst. Fundera på om du vill ta ut dina pengar under en kort eller lång period. 

Tjänstepensionen går normalt att ta ut livsvarigt, så länge du lever, eller under 5,10,15 eller 20 år. I villkoren  kan du se vad som gäller för dig. Tänk på att vissa val du gör för utbetalningen inte går att ändra i efterhand. 

 

Lever du tillsammans med någon?

 I så fall kan det vara klokt att fundera på hur ni kan göra för att optimera er gemensamma ekonomi. Kanske går ni i pension vid olika tidpunkter och kan dra nytta av att den ena fortsätter arbeta?

 

 

Se över risken i ditt sparande

Har du valt en risknivå i ditt sparande som känns rätt för dig? Ju mer risk du tar, desto större är chansen för högre avkastning, men också för förluster. När du närmar dig tidpunkten för att ta ut ditt sparande kan det vara smart att minska risken för att skydda dina pengar. Kom samtidigt ihåg att pensionen ska räcka länge och att sparandet ofta har möjlighet att fortsätta utvecklas även under utbetalningstiden.

Finns trygghet för dina nära?

Se till att du har rätt skydd kopplade till din pension och att de är anpassade efter behoven som du har idag.

Vanliga frågor

 • Det finns olika regler som gäller för uttag av pension. I Sverige är det den aktuella riktåldern som styr när du kan ta ut din allmänna pension. Riktåldern fastställs och beslutas varje år men används först 6 månader senare. Varje år görs också prognoser för riktåldern som baseras på den förväntade medelivslängden.  Det här gäller för dig som är född mellan 1970 och 1980 enligt den senaste prognosen: 

  • Riktåldern är 68 år
  • Du kan börja ta ut din allmänna pensionen vid 65 års ålder.
  • Sjuk- och arbetslöshetsersättning betalas ut till 68 års ålder. 
  • Du kan tidigast ha rätt till garantipension, bostadstillägg, inkomstpensionstillägg från 68 år.

   Mer information om vad som gäller kring din allmänna pension hittar du hos pensionsmyndigheten.se

  Det här gäller för tjänstepensionen

  Det kan variera lite beroende på vilket pensionsbolag du sparar hos. Vanligtvis brukar du ha möjlighet att ta ut pensionen från 55 år. Det gäller också de flesta avtal hos oss på SPP.  Kontakta oss eller bolaget du sparar hos om du funderar över vad som gäller för dig. Du kan också hitta informationen i villkoren. 

  Det här gäller för ditt egna pensionssparande

  Olika regler gäller för när du kan börja ta ut dina pengar. Kontakta din bank eller ditt pensionsbolag om du vill veta mer om vad som gäller för din lösning.

   

 • Här är några tips för dig som vill ta ut din pension tidigare:

  1. Överväg för- och nackdelar. Kom ihåg att ju tidigare du tar ut pensionen, desto lägre blir den. Ett alternativ kanske kan vara deltidspension?

  2.  Ta reda på om pengarna kommer räcka. Logga in på minpension.se för att göra en pensionsprognos. Där kan du också se vilka pensionsbolag som har hand om dina tjänstepensioner. Fundera på om du vill samla din pension hos ett bolag för att underlätta hanteringen av utbetalningen.

  3. Planera dina pensionsuttag. På så vis kan du se till att du får en jämn pensionsinkomst resten av livet. Tänk också på att skatten kan påverkas av hur du tar ut pensionen. Du kan ta hjälp av verktyget uttagsplaneraren för att se hur olika val påverkar din pension. 

  Känner du dig trygg med att du har förutsättningarna på plats för att gå i pension tidigare? Grattis! Kontakta ditt tjänstepensionsbolag för att börja ta ut tjänstepensionen. Din allmänna pension kan du börja ta ut genom att logga in på Pensionsmyndigheten och skicka in din ansökan.