Gå i pension tidigare

För de flesta försäkringarna hos oss gäller att du kan börja ta ut din pension redan från 55 år. Du kan se i dina försäkringsvillkor vad som gäller för dig.

När måste jag senast anmäla?

Vi behöver ha din anmälan senast den 15e innan den månad du vill att utbetalningen startar.

Hur gör jag för att gå i pension tidigare?

Är du kund hos oss på SPP hittar du en länk i menyn på dina sidor för att starta din utbetalning tidigare. Finns det ingen länk eller om du har frågor är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig. Du kan tidigast starta din utbetalning en månad efter du har fyllt 55 år. 

Om du har en traditionell försäkring och tar ut pensionen tidigare än den avtalade pensionsåldern innebär det att ditt garanterade månadsbelopp blir lägre.

Har du en fondförsäkring beror månadsbeloppet på hur fonderna i din försäkring har utvecklats samt hur lång utbetalningstid du har.

Tänk på att om du väljer att ta ut pensionen under en längre period kommer du att få ett lägre månadsbelopp.

Det kan finnas olika förutsättningar för hur du får jobba efter att du startat din utbetalning. Det kan inte fortsätta betalas in pengar på samma pensionsförsäkring som du börjat ta ut pengar från.

Det kan även vara så att du inte får ha utbetalning av sjukpenning eller aktivitets-/sjukersättning från Försäkringskassan samtidigt . Eftersom det är olika regler behöver du titta i dina försäkringsvillkor.

Pågår det inbetalning till din tjänstepension behöver du kontakta din arbetsgivare som avanmäler försäkringen innan vi kan starta utbetalningen. Alternativt kan du välja att ta ut en annan tjänstepension.

 

Nej det går inte. Har utbetalningen startat betalas försäkringsbeloppet ut under hela utbetalningstiden.

Generellt drar vi 30 procent i skatt. Men om du får den största delen av din inkomst från oss ska vi dra enligt skattetabell, då kan skatteavdraget bli högre än 30 procent.

Från och med det året du fyller 66 år förändras skatten. Hos Skatteverket hittar du mer information om vad som är bra att tänka på kring skatt på pensionsutbetalningar.