1. Fel i lönerapporteringen
Om lönen inte rapporteras korrekt till pensions- och försäkringsbolagen kan det påverka sjukförsäkring, pension och andra trygghetsförmåner. Blir en anställd då sjuk behöver du som arbetsgivare ofta täcka mellanskillnaden, i vissa fall under många år. Har för låg pensionspremie betalats in kan du behöva ersätta både uteblivna avsättningar och avkastning retroaktivt.
Så kan du göra i stället: Skapa rutiner för att regelbundet kontrollera inrapporterade löner, inte minst vid löneförändringar. Det är en enkel åtgärd som ger stor trygghet, både för företag och medarbetare.
2. Policys som inte stämmer
Många arbetsgivare vill visa att man erbjuder goda villkor även om man inte har kollektivavtal. Ett vanligt sätt är att skriva att man "erbjuder motsvarande ITP-plan", alltså den kollektivavtalade tjänstepensionslösningen för tjänstemän. Det är lovvärt, men problemet är att samtliga delar i planen då ska efterlevas. I praktiken är det ofta svårt, och om medarbetaren väcker krav i efterhand kan det leda till retroaktiva kostnader.
Så kan du göra i stället: Undvik alltför generella formuleringar. Skriv i stället ut exakt vad som ingår i ert erbjudande. Se också över att olika dokument ni har (avtal, policys, personalhandbok) stämmer överens. Det ger trygghet och stärker bilden av er som seriös och ansvarsfull arbetsgivare.
3. Villkor som skiljer sig beroende på anställningsform
Det är inte ovanligt att företag skriver att vissa förmåner, som pension eller försäkring, endast gäller tillsvidareanställda tjänstemän. Eftersom pension och försäkring räknas som en del av anställningsvillkoren ska de erbjudas på lika villkor, oavsett anställningsform, annars kan det anses utgöra diskriminering.
Så kan du göra i stället: Se över hur ni uttrycker er kring vilka som omfattas av vilka förmåner. En genomgång kan förebygga risk och stärka ert arbetsgivarvarumärke.
4. Otydliga vd-avtal
Eftersom en vd står utanför LAS och kollektivavtal är det viktigt att vd-avtal är tydliga och fullständiga. I praktiken syns ofta motsatsen. Det kan vara oklara hänvisningar till "motsvarande ITP" eller bristande definitioner kring till exempel pensionsmedförande lön, avsättningsnivåer och pensionsålder. Något som kan leda till kostsamma tvister.
Så kan du göra i stället: Gå igenom avtalen inför undertecknande med fokus på tydlighet. Tydliga definitioner minskar risken för missförstånd och visar att ni tar ert ansvar som arbetsgivare.
5. Oklarheter kring TFA och kollektivavtalade försäkringar
Många arbetsgivare som tecknar TFA, Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, via Fora är inte medvetna om att det innebär ett åtagande att ansluta hela det kollektivavtalade försäkringspaketet för eventuella anställda som klassas som arbetare. Om arbetsgivaren samtidigt fortsätter att hantera pensions- och försäkringslösningar utan att säkerställa att det kollektivavtalade paketet är korrekt tecknat, kan det leda till att viktiga delar uteblir. Det kan i sin tur resultera i retroaktiva krav som uppdagas långt senare
Så kan du göra i stället: Se över vilka försäkringar som tecknats, och vad som gäller. En helhetskoll minskar risken för dyra överraskningar.
Vikten av kvalitetsgranskning
En kvalitetsgranskning kan göra stor skillnad. Inte bara för att undvika kostsamma missar, utan också för att skapa trygghet och tydlighet, och stärka ert arbetsgivarvarumärke.
På SPP hjälper vi löpande till med den här typen av genomgångar, främst för företag med 50 anställda eller fler, där komplexiteten ofta är större.
Vi har lång erfarenhet av att arbeta med dessa frågor, och gör det tryggt och enkelt att få koll. Vill ni ha stöd? Hör av er så berättar vi gärna mer.