Drygt var tredje känner oro för sin privatekonomi på grund av de osäkra och oförutsägbara händelserna i omvärlden. Särskilt unga kvinnor mellan 18 och 34 år oroar sig mer än tidigare. I den gruppen har oron ökat – från 21 till 62 procent på bara några månader. Det visar en ny underökning som SPP låtit Novus genomföra.
– Andelen unga kvinnor som känner oro för ekonomi har ökat kraftigt. Det är oroande. Vi behöver ta det här på största allvar, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.
Större ekonomiskt stress bland vissa grupper
SPP har låtit Novus genomföra en undersökning om svenskarnas agerande på börsen i april. 1027 personer i åldern 18-84 år har svarat på ett antal frågor mellan 16 och 23 april 2025.
Resultatet visar skillnader mellan grupper:
- Kvinnor oroar sig i mycket högre utsträckning än män. 45% av kvinnorna känner mycket eller ganska stor oro för ekonomin, medan männen 44% känner liten eller ingen oro alls.
- Bland yngre kvinnor (18–34 år) är andelen oroade högre (62 %).
- Personer med lägre hushållsinkomst känner också större oro (44 %).
- De som saknar privatekonomisk kunskap är mer oroliga (51 %).
– Grupper som har mindre ekonomiska marginaler eller mindre finansiell trygghet känner större stress vid externa chocker och kunskap är en stark skyddsfaktor, säger Shoka Åhrman.
Svenskar tänker långsiktigt och sitter still i båten
Undersökningen visar också att många förhåller sig relativt lugna trots en volatil börs. 19 procent har gjort förändringar i sitt aktie- eller fondinnehav under de två veckorna som undersökningen genomfördes, då börsturbulensen var hög. Av dessa har över hälften (57%) valt att köpa mer. Det tolkar Shoka Åhrman dels som ett tecken på att vi svenskar är mogna som sparare:
– Svenskarna visar på långsiktighet och en avvaktande hållning. Man agerar inte i affekt och paniksäljer inte aktier och fonder. Därtill sker sparande i fonder inom ISK eller pensionsförsäkring, vilket naturligt medför en tröghet – man säljer inte aktiefonder lika impulsivt som enskilda aktier, säger Shoka Åhrman.
Aktiesparare letar köptillfällen
De som agerar letar köptillfällen, och agerar inte i ”flykt”. Undersökningens resultat visar att 57 % har köpt mer aktier eller fonder. Endast en minoritet har sålt av utan återinvestering.
– Vi har under flera år levt med en rad ekonomiska osäkerheter – allt från pandemins effekter, till kriget i Ukraina och en period av hög inflation. Denna erfarenhet verkar ha stärkt vår motståndskraft mot att agera förhastat när nya kriser uppstår. Samtidigt visar undersökningen att endast 34 procent av befolkningen uppger att de känner sig kunniga inom privatekonomi. Det tyder på att en betydande del av spararna kanske inte agerar utifrån en aktiv investeringsstrategi, utan snarare väljer att ”sitta still i båten” – av försiktighet eller osäkerhet, säger Shoka Åhrman.
Se till att rusta för ekonomiska kriser
Att det finns tydliga skillnader i trygghet och agerande mellan olika grupper – framför allt mellan kvinnor och män, samt mellan olika inkomstnivåer är en signal på att vi måste minska gapet i privatekonomisk kunskap, framhåller Shoka Åhrman.
– Kan vi erbjuda fler verktyg för ekonomisk motståndskraft kan vi som samhälle stå bättre rustade vid framtida ekonomiska kriser, säger Shoka Åhrman.