Hållbarhet hos SPP
Vi har länge jobbat målmedvetet för att hållbarhet utifrån miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter ska vara en naturlig del av pensionen. Det är samtidigt viktigt att vi själva lever som vi lär.
Vi har länge jobbat målmedvetet för att hållbarhet utifrån miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter ska vara en naturlig del av pensionen. Det är samtidigt viktigt att vi själva lever som vi lär.
Som kund hos SPP får ni ta del av vårt hållbarhetserbjudande.
Under året har SPP fått flera utmärkelser för vårt hållbarhetsarbete inom både vår traditionella förvaltning och fondförvaltning. Bara nu i december tog SPP/Storebrand för tredje året i rad plats på Dow Jones Sustainability Index som ett av världens 10 procent mest hållbara företag. Vi kan även glädjas åt nyheten att SPP ännu en gång har fått högsta betyg i Söderberg & Partners rapport Hållbara fondförsäkringar 2023
Vilket land har det bästa pensionssystemet i världen? Kalle intervjuar folk på stan som gissar på allt från Sverige till Saudiarabien, och träffar en expert som sitter inne på facit. Dessutom pratar vi hållbarhet – vad är ESG och kan det löna sig att spara i fonder med hållbarhetsfokus?
För oss handlar hållbarhet om att ta hänsyn till miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter i varje investeringsbeslut. Genom att investera i bolag som stöttar FN:s globala hållbarhetsmål och som strävar efter att minska skada på miljö och människa menar vi att vi skapar ett hållbart sparande.
SPP har ett brett utbud av fonder som främjar hållbarhet. Hundra procent av våra fonder granskas utifrån sociala och miljömässiga faktorer och vi betygsätter deras respektive hållbarhetsnivå, oavsett om de är internt eller externt förvaltade.
I vår traditionella försäkring, Sparande med Garanti, är det SPP som ansvarar för placeringarna. Våra förvaltare placerar kapitalet i aktier, räntebärande instrument och fastigheter med fokus på att det ska ge en garanterad lägsta pension och samtidigt främja hållbarhet både när det gäller miljö, sociala frågor och affärsetik.
För att motverka felaktiga eller överdrivna hållbarhetspåståenden och öka jämförbarheten mellan investeringar finns enligt EU-lag krav på transparens och dokumentation kopplat till hållbarhet. Vi har samlat den lagstadgade informationen här.
Vår investeringsfilosofi har ett stort fokus på hållbarhet och det är med våra investeringar vi har störst påverkan på omvärlden. Men samtidigt är det viktigt att vi lever som vi lär. Därför tänker vi på hållbarhet i hela vår verksamhet, från inköp och resor till jämlikhet och lika möjligheter för alla våra anställda. Vår bostadskö och vårt stipendium Klart du kan bidrar extra till social hållbarhet i samhället.<<
Läs mer om hur vi arbetar med hållbarhet på vårt kontor.
Att hantera andra människors pengar är ett stort ansvar. För oss är det viktigt att våra kunder känner att vi tar det ansvaret på allvar. Vi vet att ansvarfullt företagande kräver tydliga värderingar som präglar hela verksamheten och som samtliga medarbetare agerar efter. Samtliga medarbetare utbildas i etik och tränas i att hantera olika dilemman som de kan möta i sitt dagliga arbete.
Läs mer om Storebrandkoncernens etiska riktlinjer,
Via vårt intranät kan våra medarbetare ta upp olika etiska problemställningar, både anonymt och publikt, samt få stöd i att fatta kloka och riktiga beslut i linje med Storebrandkoncernens etiska regler.
Vi uppmanar till civilkurage om det finns misstankar om brott mot lagar eller interna regler, så kallad whistleblowing. Vi tillhandahåller även en extern kanal för whistleblowing som hanteras av en advokatfirma.
SPP har höga krav på källsorteringsgrad och vår förbrukning av papper och energi. Våra avtal inom återvinning omfattar bland annat elektronisk utrustning, tonerkassetter, papper, plastförpackningar, belysningskällor och miljöfarligt avfall. Vid arbetsplatserna källsorteras sopor, papper och miljöfarligt avfall. Engångsmaterial används i begränsad omfattning. Glas och papper lämnas till återvinning, medan batterier, lysrör och kemikalier lämnas till förstörelse. Endast miljömärkta rengöringsmedel, golvvårdsprodukter, papper och returkassetter används.
Kontinuerliga åtgärder vidtas för att minska såväl energi- som pappersförbrukning och detta mäts och utvärderas årligen.
SPP har en egen personalrestaurang på huvudkontoret, där 90% av våra anställda arbetar, som är Svanenmärkt. De arbetar med stor del ekologiska varor, och som en konsekvens av att överbliven mat säljs som matlådor på eftermiddagen eller fryses in är andelen matsvinn mycket lågt.
Som ett kunskapsföretag är Storebrand/SPPs miljöbelastning relativt låg. Energiförbrukning i byggnader och resor utgör den största påverkan, eftersom det medför utsläpp av koldioxid. Genom våra investeringar har vi också en indirekt påverkan. Därför är utsläpp av klimatgaser en analysvariabel i vår koncernstandard för ansvarsfulla investeringar.
Vi har som mål att minska våra egna utsläpp med 7,6% per år, i linje med Parisavtalet, och följer upp detta på årsbasis. Vi har dessutom infört en intern avgift på flygresor, där de avdelningar som flyger betalar en extra koldioxidavgift till en gemensam pott att använda för klimatkompensation eller eventuellt andra utsläppsminskande åtgärder, beroende på storlek.
Som sista steg klimatkompenserar koncernen för de utsläpp som fortfarande sker. Storebrand fattade beslutet att bli klimatneutralt i juni 2007 och har klimatkompenserat sedan dess. Under 2020 köpte vi 17 hektar Mangroveträd i Myanmar samt Redd+-kompensation.
Vi ställer höga miljökrav och tydliga etiska förväntningar på alla våra leverantörer. Vi för också en kontinuerlig dialog med våra leverantörer för att gemensamt utveckla vårt miljöarbete. Alla leverantörer vi arbetar med ska självklart följa lagar och regler samt respektera internationella konventioner, som exempelvis FN:s konvention om de Mänskliga rättigheterna. Hållbarhet har en viktning på minst 20% i valet av leverantörer.
Sedan 2020 kartlägger vi alla leverantörer där vi har inköp för minst 1 miljon norska kronor. Vi förväntar oss att våra leverantörer ska redovisa utsläppen från sin verksamhet och har satt som mål att alla leverantörer ska vara klimatneutrala i egen drift senast 2025.
Så arbetar vi med vår inköpsprocess (på norska).
Storebrand är medlem av UN Global Compact.
För SPP är det en självklart att alla ska ha samma förutsättningar på jobbet. Jämställdhet är en prioriterad fråga för oss, både i våra investeringar och i vårt arbete internt. Ungefär 51% av våra anställda är kvinnor, och ungefär 54% av cheferna är kvinnor.
2020 rankades vi som etta när EY för första gången lanserade SHE Index i Sverige. SHE Index utvärderar och rangordnar företag utifrån inkludering och jämställdhet baserat på kriterier såsom könsfördelning, policys och nyckeltal samt talangutveckling. Syftet med indexet är att med utgångspunkt i kön hjälpa företag att genomlysa, jämföra och förbättra arbetet med inkludering. SPP var tydlig vinnare med 91 av totalt 100 poäng.
SPPs fastighetsbolag, SPP Fastigheter, prisades 2020 för sitt hållbarhetsarbete av Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB). GRESB har i sin årliga, globala utvärdering rankat SPP Fastigheter och förvaltningsbolaget Storebrand Fastigheter till "Global Sector Leader" inom katagorin onoterade bolag med diversifierade portföljer. Utmärkelsen ges till fastighetsbolag och fonder som har visat ett enastående hållbarhetsarbete.
SPPs huvudkontor ligger i en fastighet ägd av SPP Fastigheter, och har solceller på taket.
Läs mer om SPP Fastigheters hållbarhetsarbete.
Det är inte bara dina pensionspengar som kan flytta till oss. Vi investerar delar av våra kunders pensionspengar i hållbarhetscertifierade fastigheter. Därför kan du som pensionssparar hos oss ställa dig i vår bostadskö och få möjlighet till en hyresrätt.
Har du en bra idé som du drömmer om att genomföra? Ta då chansen att söka!
Klart du kan är stipendiet för dig som har en idé om hur världen kan bli lite bättre. Det kan vara en teaterföreställning, en fritidsgård eller kanske ett miljöprojekt. Helt enkelt lokala initiativ som tar samhällsansvar!
Er Hållbarhetskarta är en tjänst för dig som vill följa upp hållbarheten i ditt företags pensionssparande utifrån fyra olika nyckeltal.
SPP har genom åren mottagit ett flertal utmärkelser och förstapriser för vårt hållbarhetsarbete. Det är vi stolta över.
Tillsammans med andra investerare och olika organisationer verkar vi för en hållbar samhällsutveckling via olika forum och initiativ. Vi tror på att vi är starkare tillsammans.
Läs om våra samarbeten, utmärkelser och internationella initiativ vi skrivit under
Hållbarhet är integrerat i Storebrand/SPPs hela verksamhet. För oss handlar hållbarhet om att ta hänsyn till miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter i såväl affärs- som investeringsbeslut. Vi har riktlinjer för hållbarhet som gäller hela verksamheten inkluderat investeringar, produktutveckling, egen drift och våra anställda. Följande riktlinjer är fundamentet för vårt hållbarhetsarbete:
Se alla våra riktlinjer inom hållbarhet och hållbara investeringar (länk till storebrand.no)
Det finns många olika ord och uttryck inom hållbarhet och hållbara investeringar. Men vad betyder de egentligen? Få koll på begreppen här.
FNs globala agenda för hållbar utveckling. Innehåller FNs 17 globala hållbarhetsmål.
Ett rättsligt bindande klimatavtal som ska driva på klimatomställningen och skapa en hållbar framtid. 191 av världens länder har skrivit under avtalet, och lovar därmed att minska utsläppen så att den globala temperaturökningen ska hållas långt under 2 grader och jobba för att den ska stanna vid 1,5 grader.
När utsläppen av växthusgaser (koldioxid, metan etc.) är lika låga som de utsläpp som jorden kan fånga upp. Innebär att mängden koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären inte längre växer. EU har som mål att nå detta år 2050, och Sverige år 2045.
Environmental, Social och Governance – som kan förklaras som miljö, sociala frågor såsom mänskliga rättigheter och arbetsvillkor, samt bolagsstyrning och affärsetik. ESG är ofta definitionen av hållbarhet inom investeringar.
Koldioxidavtrycket är ett intensitetsmått som visar hur mycket koldioxid och andra växthusgaser som årligen släpps ut av ett företag i förhållande till dess intäkter. Det visar med andra ord hur koldioxideffektivt ett företag är. En fonds koldioxidintensitet utgörs av ett vägt genomsnitt av koldioxidintensiteten hos de enskilda företagen som fonden består av.
Innebär för SPP att en produkt inte får innehålla investeringar i bolag som får mer än 5% av sina intäkter från produktion eller distribution av fossila bränslen. Fossilfritt är inte detsamma som att det inte finns några utsläpp av koldioxid, utan handlar enbart om att undvika produktion och distribution av olja, kol och gas etc. 5%-gränsen är satt av Etiska nämnden för fondmarknadsföring, som uppger att högst 5 % av omsättningen i det bolag där placeringen sker kan avse den oönskade verksamheten.
Ett begrepp som definierar en samhällsutveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov.
Corporate Social Responsibility - bolagens ansvar för etik och miljö.
Socially Responsible Investments/Responsible Investments - hållbara och ansvarsfulla investeringar.
Med internationella konventioner och normer avses internationella konventioner och överenskommelser för bland annat miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, korruption samt kontroversiella vapen såsom ILOs Kärnkonventioner, FNs Principer för företag och mänskliga rättigheter, FNs konvention mot korruption.
Inom hållbara investeringar är aktivt ägande att påverka bolag att förbättra sina resultat inom miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning. Det finns flera sätt att utöva ett aktivt ägarskap, bland annat genom dialog, samarbete med andra investerare och att rösta på bolagsstämmor.
Strategin innebär att avstå från att investera i bolag. Bolag kan exkluderas av många skäl kopplade till ESG-faktorer.
Strategin går ut på att identifiera och investera i bolag som bidrar med lösningar på FNs hållbarhetsmål.
Principles for Responsible Investments, ett FN-initiativ med sex principer för ansvarsfulla investeringar. De som skriver under åtar sig bl.a. att beakta miljö-, samhälls- och ägarstyrningsaspekter i investeringsanalyser och placeringsbeslut, och vara aktiva ägare. SPP har skrivit under.
Ett frivilligt FN-initiativ för att inspirera och hjälpa bolag att bedriva sin verksamhet i enlighet med tio universella syften. De tio principerna handlar om mänskliga rättigheterna, arbetsrätt, miljö och korruption. Bolag som är medlem i Global Compact arbetar för att integrera de tio principerna i sin verksamhet. SPP har skrivit under.
En investerarallians som åtagit sig att minska sina utsläpp från investeringarna till nettonoll senast 2050, och identifiera vägar på kort och lång sikt för att nå dit. Storebrand / SPP är en del av alliansen.
EUs arbete med att ta fram nya lagar för hållbar finans, med syftet att styra kapitalflöden i riktning mot mer hållbar ekonomi, göra hållbarhet till en självklar faktor vid riskhantering samt uppmuntra
öppenhet, insyn och långsiktighet i investeringar. Flera delar berör SPP.
En del av EUs paket för hållbar finans, som kräver ökad transparens och redovisning för finansiella produkter som marknadsförs som hållbara. SPP berörs av, och följer regelverket. Läs mer här.
En annan del av EUs paket för hållbara finanser, som klassar aktiviteter som bolag gör utifrån om de är i linje med Parisavtalet eller inte. Fonder ska sedan rapportera hur stor del av ens investeringar som går till aktiviteter som är i linje med Parisavtalet. SPP berörs och följer regelverket.
En standard för hur bolag ska redovisa de ekonomiska, miljömässiga och sociala aspekterna av verksamheten. Ett ramverk för hållbar redovisning och målet för arbetet är en globalt hållbar ekonomi. Syftet är att göra det lättare att jämföra bolag över nationsgränserna. SPP/Storebrand har skrivit under initiativet.
En internationell arbetsgrupp som på uppdrag av G20-länderna tagit fram rekommendationer i syfte att åtgärda bristen på information kring företags arbete och hantering av klimatförändringarna och deras konsekvenser. SPP/Storebrand följer rekommendationerna.
Att SPP har hållbarhet i fokus är något som vi ofta lyfter fram. Men hur ska man veta att vi verkligen är bra på det? Och vad skiljer oss från andra – jobbar inte alla med hållbarhet idag?
Hur hänger egentligen pension och hållbarhet ihop? Och hur kan du tänka som sparare för att göra hållbara pensionsval?