BTP1 är den nya kollektivavtalade planen för bankernas tjänstepension. Det är upp till arbetsgivare att besluta om de anställda ska omfattas av BTP1 eller av den äldre tjänstepensionsplanen (BTP2).
BTP1 utgörs av två delar, en trygg och en valbar del, och betalas också in till två olika fondförsäkringar. Den trygga delen placeras alltid i entrélösningen SPP Enkla valet BTP1. Den valbara delen kan du själv välja var och hur du vill placera inom fondutbudet för BTP1. Gör du inget aktivt val placeras även denna del i SPP Enkla Valet BTP1.
Här kan du se vilka fonder du kan välja bland när du väljer oss som förvaltare av din tjänstepension. Utbudet avser försäkringar tecknade från 1 april 2015.
BTP1 är den kollektivavtalade planen för bankernas tjänstepension. Pensionsplanen utgörs av en del som är valbar, vilket innebär att du själv har möjlighet att bestämma var och hur pengarna ska placeras, och en del den trygga delen som du inte har möjlighet att bestämma över.
Försäkringen omfattas av en fast årlig avgift om 84 kronor. Avgiften tas ut på den valbara delen.
Förutom den fasta avgiften tillkommer även fondförvaltningsavgift.
Från den 1 januari 2021 införs ändringarna om en förstärkt pension i kollektivavtalet. Förstärkt pension innebär att ditt semesterlönetillägg växlas mot en pensionsavsättning.
Det är din arbetsgivare som bestämmer från vilken tidpunkt förändringen träder i kraft. Växlingen ska ske vid ett kalenderårsskifte och kan genomföras antingen 1 januari 2021, 1 januari 2022 eller 1 januari 2023. Hör med din arbetsgivare om vad som gäller för dig.
Den förstärkta pensionen placeras i den valbara delen. Avsättningen till den trygga delen inom BTP1-planen kvarstår oförändrad.
Trygga delen
Din arbetsgivare betalar en premie motsvarande 2,5 % av din pensionsmedförande lön* (upp till och med 7,5 inkomstbasbelopp) till denna del av försäkringen. För att du ska få ett så bra och tryggt sparande som möjligt placeras denna del alltid i vår entrélösning SPP Enkla valet BTP1. Enligt kollektivavtalets regler har du ingen möjlighet att själv påverka förvaltningen av den trygga delen.
Valbara delen
Din arbetsgivare betalar en premie motsvarande 2 % av din pensionsmedförande lön (upp till 7,5 inkomstbasbelopp) och 30 % av din pensionsmedförande lön (mellan 7,5 och 30 inkomstbasbelopp) till den valbara delen. Du kan själv bestämma hur och var dina pengar ska placeras inom fondutbudet för BTP1.
Från den tidpunkt din arbetsgivare anmält om förstärk pension kommer det att betalas in ytterligare 2 procent i pensionspremie. Inbetalningen kommer att göras till den valbara delen. Det innebär att premien i den valbara delen
enligt ovan höjs från 2 procent till 4 procent av din pensionsmedförande lön på lönedelar upp till och med 7,5 inkomstbasbelopp. För lönedelar mellan 7,5 inkomstbasbelopp och 30 inkomstbasbelopp höjs premien från 30 procent till 32 procent.
Efter löneväxlingen kommer premien till den valbara delen vara 4 procent av din lön upp till och med 7,5 inkomstbasbelopp samt 32 procent på lön mellan 7,5 och 30 inkomstbasbelopp.
Gör du inget aktivt val placeras pengarna i entrélösningen SPP Enkla valet BTP1.
*Pensionsmedförande lön kan skilja sig från din verkliga lön. Fullständig information hittar du i ditt kollektivavtal.
Det är upp till arbetsgivaren att besluta om de anställda ska omfattas av BTP1 eller den tidigare pensionsplanen BTP2. Har din arbetsgivare valt BTP1 omfattas alla som nyanställs inom företaget av denna.
Är du under 25 år omfattas du av BTP1 oavsett när du anställdes.
Din arbetsgivare betalar in till två olika fondförsäkringar.
Trygga delen
Till den trygga delen betalar din arbetsgivare in motsvarande 2,5 % av din pensionsmedförande* lön (upp till och med 7,5 inkomstbasbelopp).
Valbara delen
Till den valbara delen betalar din arbetsgivare in en premie motsvarande 2 % av din pensionsmedförande lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp. På lönedelar mellan 7,5 och 30 inkomstbasbelopp betalalar arbetsgivare in motsvarande 30 %.
Från den tidpunkt din arbetsgivare anmält om förstärk pension kommer det betalas in ytterligare 2 procent i pensionspremie. Inbetalningen kommer att göras till den valbara delen. Det innebär att premien i den valbara delen
enligt ovan höjs från 2 procent till 4 procent av din pensionsmedförande lön på lönedelar upp till och med 7,5 inkomstbasbelopp. För lönedelar mellan 7,5 inkomstbasbelopp och 30 inkomstbasbelopp höjs premien från 30 procent till 32 procent.
Efter löneväxlingen kommer premien till den valbara delen vara 4 procent av din lön upp till och med 7,5 inkomstbasbelopp samt 32 procent på lön mellan 7,5 och 30 inkomstbasbelopp.
*Pensionsmedförande lön kan skilja sig från din verkliga lön. Reglerna för vad som räknas in i den pensionsmedförande lönen varierar mellan olika kollektivavtal. Fullständig information hittar du i ditt kollektivavtal.
Normalt börjar pension betalas ut från det att du fyller 65 år. Det finns möjlighet att ta ut den tidigare, dock tidigast från att du fyllt 55 år. För att kunna ta ut den trygga delen i förtid måste du ha slutat att arbeta. Pensionen från den trygga delen betalas ut från den avtalade pensionsåldern så länge du lever.
Samma sak gäller för den valbara delen men här har du själv möjlighet att bestämma din utbetalningstid. Du kan välja utbetalningstid mellan 5 och 20 år.
Både den valbara och den icke valbara delen av dina pensionspengar kan omfattas av ett efterlevandeskydd. Med ett efterlevandeskydd får dina förmånstagare (maka/make/sambo/barn) dina pensionspengar om du skulle avlida innan eller under tiden din pension betalas ut.
Du betalar ingenting för ditt efterlevandeskydd men du får inte ta del av någon arvsvinst. Arvsvinst är ett antagande som bygger på hur många som avlider i olika åldersgrupper och hur mycket pengar som finns i deras pensionsförsäkringar. Arvsvinsten betalas in till din försäkring. Alla som inte valt ett efterlevandeskydd får ta del av arvsvinsten.
Du har alltid rätt att välja bort ditt efterlevandeskydd. Om du sedan skulle ändra dig och vilja ha ditt efterlevandeskydd igen gäller särskilda regler. Läs mer i ditt försäkringsvillkor.
För att du ska få ett så tryggt och bra sparande som möjligt placeras pengarna i den trygga delen i en så kallad entrélösning. Hos oss heter den SPP Enkla valet BTP1. Placeringen i den här delen har du själv inte möjlighet att påverka.
Även pengarna i den valbara delen hamnar först i entrélösningen SPP Enkla valet BTP1. Härifrån kan du välja någon av de fonder som finns i vårt fondutbud framtaget för BTP1.
Dina pengar placeras per automatik i entrélösningen SPP Enkla valet BTP1 när din arbetsgivare gör sin första inbetalning till oss. Vi kallar det för det enkla valet eftersom du bara behöver välja en gång. Det är ett sparande utvecklat särskilt för pensionspengar och ger dig goda förusättningar för både tillväxt och trygghet.
När du har långt kvar till pension är det viktigt att få ditt sparande att växa så mycket som möjligt. Därför består ditt sparande från början till större delen av aktiefonder som innebär en högre risk och samtidigt skapar större möjligheter för en god avkastning. När du närmar dig pensionsålder flyttas fokus till att minska risken i ditt sparande, det gör vi genom att stegvis byta ut aktiefonderna mot räntefonder. Omplacering börjar normalt 9 år innan du ska gå i pension och sker årsvis. Om du ändrar din pensionsålder eller period för utbetalning kan det påverka hur dina pengar är placerade. Hur lång tid omplaceringen till räntefonder tar påverkas av under hur många år pengarna ska betalas ut.
Kostnaden för entrélösningen är en fondförvaltningsavgift om 0,26 %. I takt med omplacering till räntefonder minskar förvaltningsavgiften successivt för att slutligen stanna på 0,21 %. Enkla Valet får max kosta 0,40% i fondförvaltningsavgift.
För dig som vill göra ett eget fondval för den valbara delen har vi ett fondutbud, med fokus på långsiktig hållbarhet, som tagits fram speciellt för BTP1.
Fondutbud för BTP1 (tecknad från den 1 april 2015)
Du kan alltid byta tillbaka till entrélösningen.
Produktbroschyr BTP1 inklusive prislista
Upplever du informationen på den här sidan som enkel och tydlig?
Tack för din kommentar!