4 tips - så maxar du skatteåterbäringen!

Likt munken Broder Tuck i Disneyfilmen Robin Hood, fick många svenskar under april anledning att “prisa gud!” när skatteåterbäringen kom. Du kanske är en av dem och ser det som ett välkommet klirr till semesterkassan. Men förhoppningsvis vill du att en del av pengarna räcker längre än till stranden, och då är den här texten något för dig!

Hur mycket pengar varje person får tillbaka på återbäringen skiljer sig såklart. Kanske blir det några extra slantar, eller många. Det är också fullt möjligt att man möts av andra sidan av myntet, och istället får betala tillbaka. I snitt får svensken i alla fall många tusenlappar tillbaka på skatten. Det kan med andra ord handla om mycket pengar, som med fördel kan lämnas kvar på sparkontot som en buffert för framtiden.

För många är skatteåterbäringen pengar man inte räknat med att få, som en bonus lagom till sommaren. Har du någon plan för vad du tänker göra med årets pengar? Vad ska du använda pengarna till, spara eller spendera, eller kanske både och? Jag ser skatteåterbäringen som en möjlighet att komma igång med ett sparande, eller utöka det befintliga. Om du använder pengarna som en buffert eller till ett långsiktigt sparande spelar ingen större roll – få in mentaliteten att lägga undan pengar så skapar du en bra grund att stå på.

Tips på vad du kan göra med din skatteåterbäring

1. Låt pengarna växa tills nästa sommar

Spara eller spendera? Det ena behöver inte utesluta det andra. Du kan spara hälften av pengarna och unna dig något för resten. Men du kan också tänka steget längre och smartare. Jag förstår att det känns lockande att låta pengarna förgylla semestern eller gå till något annan roligt och härligt under året. Men om du lägger undan årets återbäring i ett sparande och låter dem växa till nästa års semesterkassa, finns det förhoppningsvis mer pengar på kontot än vad du satte in. Då kan du använda dina “gamla pengar”, som fått gotta till sig i ett sparande, medan dina “nya pengar” får växa till sig.

2. Gör en investering i ditt framtida jag

För dig som inte ligger i fas med det långsiktiga sparandet till pensionen så är det ett bra tillfälle att ge pengarna möjlighet att växa. Du har säkert drömmar om vad du skulle vilja göra när semestern går från att vara fem veckor per år till resten av livet. Många pensionssparar redan i dag, men har en begränsad budget för hur mycket de kan sätta av varje månad. Låt en del av skatteåterbäringen glida in på sparandet till ditt framtida jag. Då kommer pengarna att hinna växa med tiden tills det är dags att njuta av ditt livs längsta semester. För du vet väl att under lång tid kommer även mindre summor att växa sig stora?

3. Sätt upp en buffert för glada dagar

Kolla upp händelser i dina nära och käras liv de närmsta åren. Kanske tar barnet eller barnbarnet snart studenten? Är det kanske troligt att syskonbarnet snart gifter sig? Eller är det ett nytillskott på väg i familjen? Det kan vara skönt att ha byggt upp ett buffertsparande för att kunna förgylla de glada ögonblicken i livet med dina nära och kära.

4. Kicka igång månadssparandet

Att spara per månad är ett bra sätt att sprida riskerna, oavsett beloppet på sparandet. Eftersom det är svårt att veta om börsen ska gå upp eller ner imorgon, sprider du dina risker genom att köpa vid olika tidpunkter. Det finns bra och enkla sparformer att välja mellan, exempelvis investeringssparkonto och kapitalförsäkring.