Matsvinn och Malmöhjärtat bland vinnarna av Klart du kan-stipendiet

Stipendiet Klart du kan

Samtliga av höstens vinnare av SPPs stipendium Klart du kan har som gemensamma nämnare ett enormt engagemang och förändringsvilja. Bland vinnarna hittar vi bland annat föreningen Ätbart och föreningen En stad för alla, som fick chansen att dela med sig av sina tankar och planer framåt.

SPPs förhoppning är att höstens stipendieutdelning kan bli ett extra ljus i höstmörkret för de eldsjälar och organisationer som trots pandemin kämpar vidare för att göra världen till en bättre plats att leva i.

- Det är jätteroligt att kunna bidra till dessa viktiga ideella projekt som vi ser i Klart du kans lista över pristagare genom åren. Civilsamhället har en oersättlig roll i det svenska samhället och för oss är det oerhört viktigt att vara med och stötta det, särskilt i dessa tider. Vi letar efter initiativ som gör skillnad och delar våra värderingar, säger SPPs hållbarhetschef Johanna Lundgren Gestlöf.

En av årets vinnare är föreningen Ätbart med projektet Matsvinnsfritt Skaraborg. Att vi människor förbrukar mer resurser än de vi egentligen har är ingen nyhet för de flesta. Det är betydligt färre som omsätter den vetskapen i faktisk handling, men föreningen Ätbart gör precis det.

Ätbart samlar in osålda matvaror från lokala livsmedelsaktörer och ser till att de varorna istället delas ut till behövande – helt utan kostnad för mottagaren. Hittills har de delat ut 3 750 matkassar.

- Tack vare det här stipendiet kan vi snabbt fortsätta etablera vår matsvinnsidé runtom i Skaraborg. Utan kapitalet hade vi kort sagt inte kunnat vara ett så stort stöd för organisationerna runt om i Skaraborg, vilket hade resulterat i långsammare eller till och med utebliven etablering utanför Skövde kommun, säger Daniel Haraldius som är sekreterare i föreningens styrelse.

En annan vinnare bland höstens stipendiater är föreningen En stad för alla som jobbar för att göra Malmö till världens mest socialt hållbara, kreativa och inkluderande stad till 2030. I sitt projekt "Malmöhjärtat" skapar de framtidstro och ger unga positiva förebilder.

Genom inspirerande berättelser från andra, möten med unga vuxna från barnens egna områden, och en kreativ skrivarverkstad där barnen får dela med sig av sina drömmar om att skapa världens bästa stad, sätts fokus på kärleken till livet och till Malmö.

- Stipendiet betyder otroligt mycket för vår lilla organisation som jobbar på gräsrotsnivå med kultur och sociala innovationer, säger Emir Mujezinovic som är grundare av En stad för alla, och fortsätter:

- Samtidigt som vi uppmuntrar barn och unga till att realisera sina drömmar och att de självklart kan, så kom Klart du kan-stipendiet som en väldigt viktig injektion av pepp och tro för oss själva efter en väldigt utmanande period på grund av coronakrisen.

Övriga vinnare av höstens utdelning av Klart du kan är:

  • Lunds Ungdomscenter med projektet "Vinterlov för alla" som skapar ett aktivt och meningsfullt lov för unga som inte har praktiska eller ekonomiska möjligheter till andra lovaktiviteter.

  • Chikondi Girls Project som erbjuder flickor i Malawi utbildning att sy egna mensskydd av lokala material, sprider kunskap om kvinnokroppen, arbetar för att bryta tabun kring mens, sprider kunskap om entreprenörskap och om mänskliga rättigheter samt håller workshops för att ge flickorna ökad självkänsla.

  • Majblommans Riksförbund som erbjuder familjer med utsatt ekonomi möjligheten att ansöka om ekonomiskt stöd för att ha råd med t.ex. ett par fotbollsskor, ett barnkalas, avgiften till fritidsaktivitet eller en jacka.

  • Föreningen Teatermasken som vill öka utbudet av kreativt skapande och kultur i bygden och öppna upp för människor som brinner för teater, musik och dans.

Om Klart du kan

Stipendiet Klart du kan har funnits sedan år 2010, då pensionsbolaget SPP bestämde sig för att skifta fokus för sina donationer från större, etablerade organisationer till lokala initiativ som kan göra världen lite bättre. Under åren har en mängd olika stipendiater tilldelats priset och för SPP är stipendiet ett verktyg för att stötta mångfalden i ideellt engagemang.

Klart du kan-stipendiet delas ut två gånger per år, med sista ansökningsdag den 31 mars respektive den 30 september, och stipendiesumman uppgår till maximalt 50 000 kr per stipendiat.

Har du en idé som kan göra världen lite bättre? Här kan du läsa mer och skicka in din ansökan till Klart du kan!

Dela artikeln Till spp.se