Frågan du inte ska glömma att ställa till din nya arbetsgivare

Vi har alla påverkats i olika utsträckning av pandemin. För er som tar examen nu i dagarna lägger dagens restriktioner ett töcken över glädjen. Men vi har en framtid att glädja oss åt. För det finns en fråga ni arbetssökande inte får glömma att söka svar på, trots kristider.

Utöver de hälsorelaterade tragedier pandemin fört med sig finns såklart även oron närvarande för hur arbetsmarknaden ser ut för de som ska söka jobb i höst. Vi kan bara hoppas på en snabb återhämtning av ekonomin, där en kombination av stödpaket och lättade restriktioner gör att arbetsmarknaden kommer på fötter igen.

Det är lätt att i dessa tider, väl framme vid anställningsintervjun, sänka sina krav. Men det finns ändå en fråga du inte ska glömma att ställa till din potentiella arbetsgivare: "Hur ser tjänstepensionen ut?"

Men vad är då tjänstepension? Du känner förmodligen redan till det orange kuvertet. Det innehåller information om din allmänna pension som vi alla får från staten. Men för att få en god pension att leva av i framtiden är det viktigt att inte glömma tjänstepensionen och det egna sparandet.

Jag förstår att pension kanske inte är det första man tänker på direkt efter en examen, men det fina är att om du ser till att ha tjänstepension (och gärna sparar lite själv varje månad) behöver du inte tänka så mycket mer på det på ett bra tag. Om du går vidare efter intervjun har jag tips på tre frågor att addera.

Tips på frågor att ställa på anställningsintervjun:

1. Fråga om företaget har kollektivavtal och hur tjänstepensionen ser ut där. För arbetsplatser anslutna till kollektivavtal så regleras tjänstepensionen där.

2. Om företaget inte har kollektivavtal: Ta reda på vad som gäller!
Det är vanligt att man ändå erbjuds tjänstepension som matchar kollektivavtalens. Om du inte erbjuds det så är detta en förhandlingspunkt för högre lön så att du kan göra egna avsättningar.

3. Fråga hur arbetsgivaren arbetar med hållbarhet.
Undersökningar från SPP visar att så många som 9 av 10 anställda vill ha ett hållbart pensionssparande, men många arbetsgivare glömmer bort pensionen i sitt hållbarhetsarbete. Därför är det viktigt att du som anställd påminner din arbetsgivare om det, ifall du tillhör de 90 % som anser det vara viktigt.

Nästan hälften av allt kapital på världens börser är pensionspengar, så om vi ska ha en bra värld att gå i pension i långt in i framtiden är det såklart viktigt att dessa pengar investeras på ett bra sätt.

Om du vill veta hur SPP jobbar med hållbarhet i investeringarna kan du läsa mer här

Och här kan du läsa mer kring pension och tjänstepension

Dela artikeln Till spp.se