Hur mycket ska jag spara?

Många funderar på hur mycket de behöver spara för att säkra en bra pension eller ekonomisk trygghet i framtiden. Här har jag listat några exempel på vad som kan vara ett passande sparande beroende på din ålder och lönen du har.

 

Att planera för pensionen är en viktig del av att säkra din ekonomi i framtiden. Oavsett ålder är det bästa sparandet det som blir av, men det är förstås viktigt att du anpassar ditt sparande efter din ekonomi och livssituation. 
 


Här är mina tips för dig som är i 20- till 30-årsåldern:
Eftersom du är ung med tiden på din sida har du en stor fördel. Även små regelbundna insättningar  kan växa till betydande belopp över tid tack vare ränta-på-ränta-effekten. Ett bra alternativ för yngre sparare kan vara att välja att spara regelbundet, t ex i fonder med god riskspridning. På så vis kan du jämna ut marknadens svägningar med tiden eftersom du sparar oavsett marknadsläge. Det finns många bra sparformer att välja bland, till exempel ISK och kapitalförsäkring. Ett möjligt riktmärke kan vara att sträva efter att spara 10-15% av din årliga inkomst till de drömmar du har på lång sikt, men det beror förstås på hur dina förutsättningar ser ut.

Och här är några tips till dig som är i 40- till 50-årsåldern:
När du är i den här åldern har du sannolikt hunnit uppleva en del av livets stora förändringar. Kanske har du bildat en familj eller befinner dig mitt i din karriär? Med många förpliktelser och ansvarsområden finns det mycket annat som pockar på din uppmärksamhet än den avlägsna pensionen. Men avsätter du några minuter för att se över ditt sparande kommer du förmodligen kunna tacka dig själv i framtiden.

Precis som för yngre sparare är det viktigt att komma ihåg att tiden är din vän när det gäller att bygga upp ditt sparande. Det kan vara bra att ha i åtanke att avsätta ungefär 15% av din årsinkomst i ett långsiktigt sparande, eller så mycket som din ekonomi tillåter. Om du har en lön över 52 245 kronor och har möjlighet till löneväxling kan det vara effektivt att utnyttja detta för att boosta ditt pensionssparande ytterligare. 

Tipsen för dig som är över 60:
För många i den här åldern blir tanken på pensionen allt mer aktuell. Det är en tid då du kanske börjar tänka mer på att bevara din nuvarande levnadsstandard och säkerställa en trygg ekonomisk framtid. Många frågar sig om det är för sent att börja spara till pensionen vid den här åldern, men svaret är alltid nej. Det är aldrig för sent att börja planera för din pension.

Kom ihåg att vi blir allt friskare och pensionen ska räcka i många år. Ditt pensionssparande har också möjlighet att växa även under utbetalningstiden. Se över ditt pensionssparande och gör en extra sparinsats om du har möjlighet. Det finns många sparformer att välja bland som kan passa för långsiktigt sparande , så som ISK och kapitalförsäkring. En fördel med den senare är att du har flexibiliteten att själv bestämma upplägget på dina utbetalningar. Hur mycket du behöver spara beror på hur mycket du tjänar och hur du vill leva som pensionär. Ett förslag är att försöka spara cirka 15% av din årsinkomst, eller så mycket du har råd med.

Om möjligheten till löneväxling finns kan även det vara ett effektivt sätt att öka ditt pensionssparande ytterligare utan att påverka din nuvarande ekonomi alltför mycket.

När du närmar dig pensionen kan det också vara klokt att minska risken i ditt sparande och överväga en högre andel ränteplaceringar.

Oavsett din ålder och din ekonomiska situation är mitt tips att du tar för vana att någon gång om året se över ditt långsiktiga sparande.

Lycka till med att nå ditt sparmål!

 
/Shoka
 
Ps.  Hur mycket du behöver spara till pensionen beror på flera faktorer. Till exempel hur mycket du har tjänat in i pension från din arbetsgivare och staten samt hur din ekonomi och livssituation ser ut.
 
Tänk också på att investeringar i fonder alltid innebär en risk.