Jag är 53 år, är det för sent för mig att spara till pensionen?

Den här frågan är en av de vanligaste jag brukar få när det kommer till pensionssparande, och jag svarar alltid på liknande sätt: "Nej, det är det inte." Här är mina 10 bästa tips för dig som vill komma igång.

 

Först och främst vill jag nämna det att vi blir allt friskare och lever längre. Din pension ska räcka och har möjlighet att fortsätta växa även under utbetalningstiden. Det är inte försent att starta ett sparande när du passerat 50, inte heller när du närmar dig pension. Som talesättet lyder "Det bästa sparandet är det som blir av".  Så här kan du börja:

 

Få en samlad bild över din totala pension på minpension.se. Där du ser din allmänna pension och din tjänstepension, som ofta kommer från flera olika håll. Du kan även lägga till eventuellt privat pensionssparande. 

På minpension kan du även göra en pensionsprognos för att se hur stor din framtida inkomst förväntas bli. Fundera på om beloppet matchar dina förväntningar eller om du kanske vill starta ett eget sparande till pensionen? Här kan du läsa mer om olika sparformer och hur du kommer igång. 

Samla pensionen. Det kan även vara värt att överväga möjligheten som du har att samla din pension, både för att sänka avgifter och slippa få utbetalningar från många olika leverantörer som pensionär. Kanske inget du tänker på som 35-åring, men närmare pensionen blir det viktigare. Läs mer om att samla pensionen.

Se över risknivå och avgifter. Är du ung kan en högre risk vara bra för större chans till värdeutveckling. Börjar du närma dig pension kan det istället vara en bra idé att sänka risken för att skydda pengarna inför utbetalning. Och glöm inte att se över avgiften, höga avgifter kan urholka ditt sparande på lång sikt.

 Ta reda på om du har efterlevandeskydd. Har du efterlevandeskydd eller är det något du behöver skaffa? Skyddet ger dig lite mindre i pension men trygghet för dina efterlevande om något skulle hända dig.

Överväg löneväxling. Har du en månadslön över 51 245 kronor? Då kan det vara värt att löneväxla. Det innebär att du byter en del av din lön idag mot pension, din framtida lön. En fördel med att löneväxla är att din arbetsgivare kan skjuta till cirka sex procent extra på det belopp du väljer att växla. Läs mer om löneväxling.

Välj ett hållbart sparande. Glöm inte att välja ett hållbart sparande. De bolag som tar hållbarhet på allvar är sannolikt också de som kommer generera en långsiktig värdetillväxt. Det finns ingen motsättning mellan att spara hållbart och få en god avkastning, tvärtom! Läs mer om hållbarhet på SPP.


Var medveten om att allmän pension och tjänstepension i regel inte delas vid skilsmässa. Vid dödsfall tillfaller sparandet normalt den som står som förmånstagare.

 Fundera på vilken som är den bästa sparformen för dig. En kapitalförsäkring i ditt namn ingår normalt i en bodelning vid skilsmässa. Om syftet inte ska vara att dela lika på tillgångarna vid en eventuell skilsmässa, utan att vissa tillgångar enbart ska tillfalla en part, måste det upprättas ett äktenskapsförord. Är ni sambos är kapitalförsäkringen enbart din om den tecknats i ditt namn, även om ni går skilda vägar. Läs mer om kapitalförsäkring.