Starta eller ändra i pensionen
Vill du sätta igång din pensionsutbetalning, eller kanske bara skjuta på ditt startdatum? Du som har fyra månader kvar till utbetalning kan logga in och göra de vanligaste ändringarna direkt på webben.
Vill du sätta igång din pensionsutbetalning, eller kanske bara skjuta på ditt startdatum? Du som har fyra månader kvar till utbetalning kan logga in och göra de vanligaste ändringarna direkt på webben.
När du har fyra månader kvar till utbetalning är det dags att logga in och göra Anmälan om utbetalning, för att starta eller göra ändringar i din pension. Där kan du enkelt välja ett nytt startdatum, ändra utbetalningstid samt fylla i uppgifter om utbetalningskonto och skatteavdrag. Du signerar med BankID.
Om du vill ändra efterlevandeskyddet i din försäkring behöver du fylla i och skicka in den pappersblankett du fått tillsammans med brevet om utbetalning. Brevet skickas cirka fyra månader före din utbetalning är planerad att starta. Om du är ansluten till Kivra har du fått brev och blankett dit. Du hittar dessutom blanketten i din e-brevlåda.
Saknar du din blankett kan du kontakta oss, så skickar vi en ny.
Fyra och en halv månad innan din pensionsutbetalning är planerad att starta får du ett brev från oss (om du är ansluten till Kivra har du fått brev och blankett dit). Där ser du en sammanställning av din pensionsförsäkring.
Vill du välja nytt startdatum eller ändra din utbetalningstid kan du i de flesta fall göra din anmälan direkt på spp.se och signera med BankID. Vill du göra ändringar för efterlevandeskyddet i din försäkring behöver du fylla i och skicka in den bifogade pappersblanketten "Anmälan om utbetalning" till oss så snart som möjligt.
Oavsett hur du gör din anmälan behöver den vara "oss till handa" senast den 15:e, i månaden innan din utbetalning är planerad att starta.
Har du gjort din anmälan via spp.se kan du se en sammanställning och en översikt när du loggar in. Har du endast valt ett nytt startdatum för din försäkring kommer du att få ett e-postmeddelande och ett nytt försäkringsbesked i e-brevlådan så snart ändringen är genomförd.
Kom ihåg att alla belopp är preliminära fram till att utbetalningen startar. I samband med din första utbetalning kommer du att få en utbetalningsspecifikation med uppgift om det exakta pensionsbeloppet, ditt skatteavdrag, utbetalningskonto samt datumet för din första utbetalning.
Vill du starta pensionsutbetalningen? Då kan du göra din "Anmälan om utbetalning" genom att logga in på spp.se .
I samband med anmälan kan du välja att ändra utbetalningstid, uppdatera dina kontaktuppgifter samt fylla i uppgifter om utbetalningskonto och skatteavdrag.
Om du vill senarelägga din utbetalning kan du logga in på spp.se och välja ett nytt startdatum i "Anmälan om utbetalning". När ändringen är genomförd kommer du att få ett e-postmeddelande och ett nytt försäkringsbesked i din e-brevlåda.
Cirka fyra månader före ditt nya startdatum kommer du få ett brev med en ny möjlighet att starta eller skjuta upp utbetalningen. Skulle du vilja starta utbetalningen före det nya startdatum du valt kan du bara kontakta oss. Har du ett efterlevandeskydd fortsätter det att gälla enligt tidigare villkor.
Utbetalningstiden är normalt 5-20 år, eller så länge du lever (kallas även livsvarigt). Hur mycket pengar du får varje månad beror på utbetalningstidens längd och på ditt försäkringskapital. En kort utbetalningstid ger ett högre månadsbelopp och en lång utbetalningstid ger ett lägre månadsbelopp.
Utbetalningstiden kan du i de flesta fall ändra genom att logga in och göra Anmälan om utbetalning. Väljer du istället att göra anmälan på den blankett du fått tillsammans med brevet från oss behöver den vara "oss till handa" senast den 15:e, i månaden innan din utbetalning är planerad att starta, enligt brevet.
Vilka möjligheter du har att ändra utbetalningstid kan du läsa om i dina försäkringsvillkor.
Tänk på att det inte är säkert att utbetalningstiden kan förlängas när vi börjat betala ut dina pengar.
I ditt brev ser du om du har "Ålderspension – fondförsäkring" eller "Ålderspension – traditionell försäkring med garanti". Har du en fondförsäkring kan du i vissa fall välja att byta till traditionell försäkring med garanti.
Sparande i fonder
En fondförsäkring innebär att du själv, eller med vår hjälp, väljer i vilka fonder ditt sparande ska placeras. Du har större möjlighet att själv påverka avkastningen, men det finns inget garanterat månadsbelopp.
Ditt försäkringsapital kan både öka och minska i värde beroende på fondens utveckling. Byta fonder kan du även göra under pågående utbetalning.
Här kan du läsa mer om att spara i fonder
Sparande med garanti
Den här förvaltningsformen kallas även "Traditionell försäkring". Den består av en fast del som SPP garanterar och en rörlig del som är beroende av tillväxten på ditt kapital. Du får ett garanterat månadsbelopp.
Här kan du läsa mer om sparande med garanti
Om du kan byta förvaltningsform för din pensionsförsäkring framgår det av brevet du fått från oss (om du är ansluten till Kivra har du fått brevet dit). Observera att vissa försäkringar kan vara knutna till en viss förvaltningsform.
För att ändra förvaltningsform behöver du fylla i och skicka in den blankett du fått tillsammans med brevet från oss. Den behöver vara "oss till handa" senast den 15:e, i månaden innan din utbetalning är planerad att starta, enligt brevet.
Om du har ett efterlevandeskydd och din pension ska betalas ut så länge du lever gäller efterlevandeskyddet i 20 år. Giltighetstiden kan väljas till mellan 5 och 20 år. Vid temporär utbetalning av ålderspensionen gäller efterlevandeskyddet under hela utbetalningstiden.
Väljer du efterlevandeskydd har dina förmånstagare, vanligtvis din maka/make/sambo/barn, rätt till din utbetalning om du dör under utbetalningstiden. Men om du väljer bort efterlevandeskydd får dina förmånstagare inga pengar från din försäkring. Som kompensation får du istället del av något som kallas arvsvinst. Det betyder att du får ett något högre månadsbelopp.
För att göra ändringar i efterlevandeskyddet behöver du fylla i den blankett du fått tillsammans med brevet från oss (om du är ansluten till Kivra har du fått brev och blankett dit). Blanketten behöver behöver vara "oss till handa" senast den 15:e, i månaden innan din utbetalning är planerad att starta,enligt brevet.
Tänk på att det inte är säkert att efterlevandeskydd kan väljas till efter att utbetalningen startat.
Uppgift om skatteavdrag får du fylla i när du gör "Anmälan om utbetalning". Vill du ändra uppgiften under pågående utbetalning gör du det genom att logga in. Du hittar uppgiften om skatteavdrag i menyn, under "Mina inställningar".
Uppgifter om skatteavdrag kan du ändra när som helst under utbetalningstiden.
Generellt drar vi minst 30 procent i skatt på din pensionsutbetalning. Har du haft lön en större del av kalenderåret kan du behöva höja skatteavdraget för att undvika kvarskatt. Om vi ska kunna göra skatteavdrag under 30 procent behöver du ha ett jämkningsbeslut från Skatteverket. Hos Skatteverket hittar du mer information om vad som gäller kring skatt på pensionsutbetalningar.
Jämkningsbeslutet ska du skicka till:
SPP Pension & Försäkring AB
Försäkringsutbetalning
105 39 Stockholm
Uppgift om utbetalningskonto får du fylla i när du gör "Anmälan om utbetalning". Vill du ändra uppgiften under pågående utbetalning gör du det genom att logga in. Du hittar uppgiften om utbetalningskonto i menyn, under "Mina inställningar".
Uppgifter om utbetalningskonto kan du ändra när som helst under utbetalningstiden.
Enligt försäkringsvillkoren har SPP rätt att betala ut försäkringskapitalet som en engångsutbetalning (återköp) om värdet understiger 30 procent av gällande prisbasbelopp, om du inte begär något annat. Sker en engångsutbetalning avslutas försäkringen. Prisbasbeloppet för 2020 är 47 300 kr.
Om du inte meddelar oss om ändringar startar din utbetalning enligt de uppgifter som finns i det brev du fått från oss.
För att räkna fram ett ungefärligt månadsbelopp delar du bara ditt försäkringskapital i antalet utbetalningsmånader.
I exemplet nedan ser du hur ett försäkringskapital på 300 000 kronor fördelar sig beroende på vilken utbetalningstid som väljs. Alla belopp är beräknade med en utbetalningsstart vid 65 år.
Utbetalningstid | Månadsbelopp |
5 år | 5 000 kr |
10 år | 2 500 kr |
20 år | 1 250 kr |
Livsvarigt* | 1 141 kr |
* Våra livslängdsantaganden varierar beroende på vilket år du är född. I exemplet har vi räknat med 21,9 år.
Månadsbeloppen är ungefärliga och beräknade utan hänsyn till förväntad avkastning och avgifter.
Ett senare startdatum ger ett högre månadsbelopp. Helt enkelt därför att pengarna delas upp på ett färre antal månader.
I exemplet nedan ser du hur ett försäkringskapital på 300 000 kronor, som ligger i en fondförsäkring, fördelar sig beroende på ålder vid startdatum.
Ålder vid startdatum | Månadsbelopp |
61 år | 1 016 kr (livet ut) |
65 år | 1 261 kr (livet ut) |
67 år | 1 416 kr (livet ut) |
Exemplet är baserat på en pensionsförsäkring utan efterlevandeskydd där det inte längre sker några inbetalningar.
Vi har räknat med en årlig tillväxt om 3 procent, kapitalavgift om 0,60 procent om året samt en fast avgift om 240 kronor per år.
Våra livslängdsantaganden varierar beroende på vilket år du är född. I exemplet har vi räknat med 21,9 år.
Upplever du informationen på den här sidan som enkel och tydlig?
Tack för din kommentar!