Stäng
På spp.se använder vi cookies för att underlätta ditt besök på vår webbplats och för att samla in statistik. Vi använder också cookies i samband med marknadsföring. Genom att surfa vidare godkänner du hur vi använder cookies.

Marknadsläge fonder oktober

2021-10-12

Ta del av senaste månadens marknadsrapport:

De globala aktiemarknaderna mätt med MSCI World föll med 4 procent i september efter sju månaders uppgång. Oro kring situationen i Kina efter kollapsen av den skuldsatta fastighetsjätten Evergrande samt stigande räntenivåer bidrog till nedgången. Även tillväxtmarknaderna föll i september men inte mer än industriländerna trots den kraftiga nedgången i Kina.

Utvecklingen för de olika EM-aktiemarknaderna har skilt sig extremt
mycket åt hittills i år med en nedgång om nästan 20 procent i Kina och en uppgång om cirka 30 procent i Ryssland och Indien. Den svenska börsen föll med hela 4 procent i september men har stigit med drygt 20 procent hittills i år.

  • Den globala tillväxtens inbromsning under det fjärde kvartalet sammanfaller med att Fed inleder nedtrappningen av sin expansiva penningpolitik.
  • Ny period med stigande energi- och oljepriser gör att förväntningarna om en snabbt fallande inflation skjuts upp.
  • Eventuell stigande lönetillväxt som kräver utökade åtstramningar utgör ettorosmoment för centralbankerna.

Läs hela marknadsrapporten här


Upplever du informationen på den här sidan som enkel och tydlig?