Tre trender post-corona du som arbetsgivare behöver ha koll på

Staffan hansén, vd SPP

Redan innan Corona blev något annat än en mexikansk öl såg vi tecken på förändrade mönster i arbetslivet. Det handlar om mer fokus på hållbar arbetshälsa, flexiblare arbetsformer och demokratisering av digitala verktyg. Vi hjälper dig få koll på vad du som ansvarsfull arbetsgivare kan göra.

1. Hållbar arbetshälsa

"Arbetslivet ska bidra till utveckling och välbefinnande" – så löd det när Regeringen formulerade framtidens arbetsmiljöstrategi i början av året. Dessutom dras paralleller till att välmående medarbetare kan ge mer lönsamma företag. 

- Det är helt rätt att regeringen sätter extra ljus på frågan. Många arbetsgivare månar om sina anställda, men ibland behövs en extra knuff för att verkligen få upp frågan på bordet, säger Staffan Hansén, vd SPP och tillägger:

- Alla vet att det kan vara kostsamt med en sjukskrivning, men det blir dyrt på riktigt när du har personal som jobbar fast de inte mår bra. Det handlar både om produktionstapp, negativ påverkan inom ett team och en varumärkesrisk.

Det finns flera saker du som arbetsgivare kan göra för att agera proaktivt. Ett tydligt och inkluderande ledarskap är viktigt, men också att ta hjälp av experter vid behov.

- Du är expert på din affär, det finns andra som är experter på allt från ergonomi till samtalsterapi, menar Hansén.

Ett kostnadseffektivt sätt att säkra upp delar av den expertisen är att teckna en hälsoförsäkring för de anställda. Via en hälsoförsäkring kan dina medarbetare få tillgång till allt från samtalsstöd, rehabilitering och snabb vård. 

2. Flexiblare arbetsformer

Gig-jobbare och jobbonärer har vi vant oss vid. Det pandemin fört med sig är ytterligare en dimension på flexibilitet. Det fysiska rummets gränser har suddats ut för de flesta tjänstemän och de anställda vill inte mista den flexibiliteten igen.

- Du som arbetsgivare behöver fundera på vad det innebär för just er. Vilka vill ni vara och vilka vill ni attrahera? Dessutom bör praktiska frågor t.ex. behov av kontorsyta och rätt försäkringsskydd för de anställda när de sitter vid köksbordet eller på café ägnas en extra tanke, kommenterar Hansén.

Det här är ett område som vi troligen kommer se en snabb utveckling inom över tid.

3. Demokratisering av digitala verktyg

Kanske är begrepp som "digitala verktyg" på väg ur tiden för det är bara ett "verktyg"? Det sägs att pandemin skickat globaliseringen flera år bakåt i tiden och digitaliseringen flera år framåt.

- Effekten kan beskrivas som en demokratisering av en digital arbetsvardag. Tekniska hjälpmedel, smarta digitala tjänster och verktyg är inte längre ett privilegium för vissa yrkesgrupper. Det är något som kan och bör erbjudas alla, oavsett om du jobbar med innovation eller löneadministration, avslutar Hansen.

Se över interna processer och ställ krav vid nya inköp på att det ska vara enkelt att hantera för alla. En viktig del som ibland glöms bort är att säkerställa en smidig, digital pensionsadministration.

Med digitala administrationsverktyg kan du som företag minska risken för fel, och frigöra både tid och resurser. Som kund har du tillgång till SPPs digitala företagstjänst, anslut dig idag för att ta del av den. 

Dela artikeln Till spp.se