Guide för att prata pension i lönesamtalet

SPPs pensionsexpert Jenny Rundbladh

I paletten av friskvårdsbidrag, tjänstebil och personalrabatter glöms tjänstepensionen ofta bort i lönesamtalet, trots att den i stark kontrast till övriga förmåner kan vara värd miljontals kronor. För dig som vill synliggöra de dolda pensionsmiljonerna har SPP tagit fram Pensionsparlören – guiden till ett lönesamtal som sträcker sig längre än löneutbetalningen den 25e.

Ladda ner SPPs guide här!

Att prata pension kanske inte alltid känns som en naturlig väg att gå för att visa upp sig som en attraktiv arbetsgivare. Men en chef som kan synliggöra de dolda pensionsmiljonerna är en vinnare, menar Jenny Rundbladh, försäljningschef på SPP.

– Om du sitter med någon som kommit en bit i arbetslivet med en högre lön får de årliga lönepåslagen inte samma tyngd i plånboken på grund av skatteeffekter. Då kan du behöva visa vilken boost tjänstepensionen får av en lönehöjning. Generellt får den anställde mer i tjänstepension då lönen blir högre men det glöms ofta bort.

Kronor istället för procent

Enligt Jenny borde det vara lika självklart att prata tjänstepension i ett lönesamtal som det är att prata lön. Att lyfta tjänstepensionen gynnar både dig som arbetsgivare och den anställda eftersom det är den mest värdefulla anställningsförmånen.

– Ibland kan det vara värt att faktiskt nämna i kronor och ören hur mycket företaget sätter av i pension varje år utöver lönen. En procentsats känns lätt abstrakt, men om pensionen istället adderas med kostnaden för andra förmåner som friskvårdsbidrag och telefonabonnemang kan det bli en betydande summa, säger Jenny och fortsätter:

– För att skapa engagemang kring tjänstepensionen kan det också hjälpa att utgå ifrån den anställdas verklighet och villkor. Synen på pension och vikten av olika val skiljer sig rejält mellan en 25-åring och en 55-plussare.

Dela artikeln Till spp.se