Börsen är skakig – hur tänker jag som sparare?

Storm

Många har reagerat på de kraftiga svängningarna på världens börser efter årsskiftet. Är det läge att göra något?

Det svajar på aktiemarknaden. Nedgångarna har förstås många bakomliggande faktorer, där inflationen, höga el- och drivmedelspriser, geopolitiska spänningar och fortsatt osäkra leverantörskedjor kan spela in. Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera på om det även handlar om en naturlig korrigering av de senaste årens nästan oväntat stabila uppgång.

Som småsparare är det förstås hemskt att se sina pengar försvinna ner i marknadens obarmhärtiga slukhål. Det är frestande att agera. Men min bedömning är att det i nästan alla lägen är bättre att ha lite is i magen. Börsens utveckling ligger trots allt i nivå med andra dalar under de senaste månaderna, och betydligt högre än för ett eller tre år sedan.

Håll koll på risknivåerna, men sitt i övrigt still i båten. Det brukar vara mina generella tips om du är en långsiktig sparare. Känner du oro kan det också vara bra att ta kontakt med en rådgivare.

Tips när marknaden är orolig

Se till att du har en diversifierad portfölj
Om du ska korrigera något just nu, är det i så fall att sprida sparandet på flera olika tillgångar och marknader, så att du inte blir för sårbar. Det är till exempel vanligt att köpa det man känner igen på den svenska marknaden, men det kan vara en god idé att sprida äggen till lite mer olika korgar så att portföljen blir mer balanserad.

Spara varje månad
Om du inte råkar vara aktieexpert kommer det vara svårt att pricka rätt på toppar och dalar. Ett fast månadssparande är det absolut säkraste sättet att veta att du sprider riskerna på dina investeringar. Känns det dumt att köpa när börsen faller? Glöm inte att det är då man kan göra riktigt goda investeringar på längre sikt.

Korrigera risken om du har nära till pensionen
Att spara med högre risk är fullt rimligt om sparhorisonten fortsatt är lång – alltså 10 eller 20 år framåt i tiden. Men om du befinner dig närmare pensionen – eller sparar till något nära förestående – bör pengarna kanske inte ligga i högriskaktier. Ta hjälp med att justera risknivåerna i portföljen så att du kan sova lugnt.


Ta det lugnt
Generellt är det faktiskt stillasittandet som är det mest effektiva vapnet på börsen, i alla fall om du sparar långsiktigt. Självklart ska du ha koll på dina pengar – men du behöver inte alltid lita på reptilhjärnans varningsflaggor.

Funderar du på hur en ökad inflation kan påverka din pension? Läs mer här

Dela artikeln Till spp.se