Så kan du undvika psykologiska beslutsfällor

Att komma över tröskeln och påbörja ett pensionssparande kan ofta kännas som ett stort och ibland jobbigt steg att ta. Detsamma gäller att bibehålla ett kontinuerligt sparande – speciellt när marknaden skiftar som nu. Faktum är att det ligger en hel del psykologi bakom just sparande där våra hjärnor ibland sätter käppar i hjulet för oss.

Enligt Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, hänger vårt beteende gällande sparande ihop med samma mekanismer vi levt med sedan mänsklighetens begynnelse.

– Vi lockas av snabba belöningar, lever efter invanda mönster och följer med flocken. Samma beteende som tidigare var viktiga för vår överlevnad, säger hon.

Undvik irrationella beslut
Genom att vara medveten om dessa mönster, kan vi ta aktiva beslut som hjälper vårt sparande framåt. Något som blir ännu viktigare i en lågkonjunktur när stressen kring pengarnas utveckling kan ta överhanden och få oss att fatta irrationella beslut.

– Vissa försöker tajma marknaden genom att pricka in toppar och dalar, något som är näst intill omöjligt att lyckas med. Vi låter våra känslor ligga till grund för besluten vi fattar kring vår ekonomi och faller gärna in i flockmentaliteten där vi investerar efter hur vi ser att andra agerar, säger Shoka Åhrman.

Hur gör man då för att inte låta hjärnspöken ställa till det för sin ekonomiska utveckling i lågkonjunkturer och kristider?

– Det viktigaste är att komma över den första tröskeln och starta ett sparande. Ett bra sätt för att se till att sparande verkligen blir av är att starta ett månadssparande, exempelvis i fonder via ett ISK eller en kapitalförsäkring, och se till att pengarna dras automatiskt direkt efter att du fått lön. Genom att spara regelbundet i fonder, och se till att du har en god fördelning mellan olika marknader och tillgångsslag, får du även möjlighet att sprida riskerna över tiden, säger Shoka Åhrman.

– Ett annat bra knep är att samla pensionssparandet på ett och samma ställe. Det kan ge bättre villkor och en tydligare överblick – och en möjlighet att sänka avgifterna i ditt sparande. Vissa äldre pensionsförsäkringar kan ha villkor och avgifter som inte är uppdaterade på flera år och där det finns bättre moderna alternativ, avslutar hon.

Shokas 3 tips för större ekonomiskt lugn:

  1. Visualisera dina drömmar som pensionär och bestäm dig för när du vill realisera dem.

  2. Ta reda på vad du har och troligtvis kommer att få i pension genom att logga in på minpension.se.  Fundera på om du är nöjd med prognosen eller kanske behöver addera ett eget pensionssparande.

  3. Har du haft flera olika arbetsgivare under karriären? Genom att samla dina olika tjänstepensioner på ett ställe får du än bättre överblick. Det kan också vara ett bra sätt för att förbättra villkoren i sparandet.

Läs mer om att samla pensionen >>

Dela artikeln Till spp.se