4 tips som maxar skatteåterbäringen!

I veckan får tusentals svenskar tillbaka på skatten. I snitt cirka 8 000 kronor. Välbehövliga pengar under tider när många hål ska fyllas. Tillhör du de lyckliga som har utrymme att spara? Varsågod – här är tipsen för dig.

Hur mycket pengar varje person får tillbaka på återbäringen skiljer sig såklart. Kanske blir det några extra slantar, eller många. Det är också fullt möjligt att man möts av andra sidan av myntet, och istället får betala tillbaka. I snitt brukar svensken få cirka 8000 kronor tillbaka på skatten. Det är mycket pengar, som med fördel kan lämnas kvar på sparkontot som en buffert för framtiden.

För många är skatteåterbäringen pengar man inte räknat med att få, som en bonus lagom till sommaren. Har du någon plan för vad du tänker göra med årets pengar? Vad ska du använda pengarna till, spara eller spendera, eller kanske både och?

Jag ser skatteåterbäringen som en möjlighet att komma igång med ett sparande, eller utöka det befintliga. Om du använder pengarna som en buffert eller till ett långsiktigt sparande spelar ingen större roll – få in mentaliteten att lägga undan pengar så skapar du en bra grund att stå på. 

Såvida du inte har något behov av att använda pengarna här och nu, utan mest vill sätta guldkant på vardagen, kan det vara värt att påminna sig om att du med ett sparkapital kan få möjlighet till ökad ekonomisk trygghet längre fram.   

Kan du avstå lite guldkant nu kan guldkanten på sikt bli både tjockare och mer glimrande!

Tips på vad du kan göra med din skatteåterbäring

1. Låt pengarna växa tills nästa sommar

Spara eller spendera? Det ena behöver inte utesluta det andra. Du kan spara hälften av pengarna och unna dig något för resten. Men du kan också tänka steget längre och smartare. Jag förstår att det känns lockande att låta pengarna förgylla semestern eller gå till något annan roligt och härligt under året. Men om du lägger undan årets återbäring i ett sparande och låter dem växa till nästa års semesterkassa, finns det förhoppningsvis mer pengar på kontot än du satte in. Då kan du använda dina “gamla pengar”, som fått gotta till sig i ett sparande, medan dina “nya pengar” får växa till sig.

2. Gör en investering i ditt framtida jag

För dig som inte ligger i fas med det långsiktiga sparandet till pensionen så är det ett bra tillfälle att ge pengarna möjlighet att växa. Du har säkert drömmar om vad du skulle vilja göra när semestern går från att vara fem veckor per år till för evigt. Många pensionssparar redan i dag, men har en begränsad budget för hur mycket de kan sätta av varje månad. Låt en del av skatteåterbäringen glida in på sparandet till ditt framtida jag. Då kommer pengarna att hinna växa med tiden tills det är dags att njuta av ditt livs längsta semester. För du vet väl att under lång tid kommer även mindre summor att växa sig stora?

3. Sätt upp en buffert för glada dagar

Kolla upp händelser i dina nära och käras liv de närmsta åren. Kanske tar barnet eller barnbarnet snart studenten? Är det kanske troligt att syskonbarnet snart gifter sig? Eller är det ett nytillskott på väg i familjen? Det kan vara skönt att ha byggt upp ett buffertsparande för att kunna dela de glada ögonblicken i livet med dina nära och kära.

4. Kicka igång månadssparandet

Att spara regelbundet, t ex per månad, är ett bra sätt att sprida riskerna, oavsett beloppet på sparandet. Eftersom det är svårt att veta om börsen ska gå upp eller ner, kan du sprida risken över tid genom att du sparar oavsett marknadsläge. Det finns bra och enkla sparformer att välja mellan, exempelvis Investeringssparkonto och Kapitalförsäkring.


Dela artikeln Till spp.se