Så gick Rebecka från internship till UX Designer på SPP

Under sommaren 2019 hölls SPPs nya internship Sandbox för första gången. Under sex intensiva veckor fick ett tvärfunktionellt team av studenter i uppdrag att lösa ett case för att hjälpa SPP bli det bästa tjänstepensionsbolaget att gå in pension hos. Rebecka Möller, som studerade till civilingenjör i informationsteknik på KTH, var en av Sandbox-deltagarna.

Resultatet av sommarens Sandbox blev en kundtestad digital prototyp, men för Rebecka slutade inte resan hos SPP där. Idag jobbar hon som UX Designer på SPP och vi fick chansen att ställa några frågor om vägen dit.

För det första – vad fick dig att söka till Sandbox?

– Det som fick mig att söka till Sandbox var att jag tyckte det lät superintressant att jobba i ett tvärfunktionellt team. Det är sällan man gör det – i utbildningen jobbar man ofta med människor som har samma typ av kompetenser som man själv har. En annan stor anledning till att jag sökte var att SPP ville ha med just den kompetensen som jag har – alltså UX kompetens, och det var verkligen någonting jag ville arbeta med.

Enligt Rebecka var det inte ett naturligt val att vända sig till ett pensionsbolag för en skjuts in till sin framtida karriär, men väl på plats hos SPP fick hon en annan bild av branschen.

– Jag blev positivt överraskad över att jobba med pension. Som tjugofemåring är det kanske inte den hetaste karriärtanken eller överhuvudtaget något som jag trodde skulle var intressant. Men jag blev motbevisad! SPPs agila arbetsprocess och branschens utmaningar är faktiskt väldigt spännande! Jag hade heller ingen aning om att av alla pengar på börsen så består 50 procent av pensionspengar, då förstår man ju hur stor påverkan vi kan göra!

Och nu jobbar du här på SPP – kan du berätta om hur du fick rollen som UX Designer och vad det innebär?
– När vi presenterade våra resultat från Sandbox 2019 var det en anställd på SPP som kom fram till mig och sa “varför jobbar inte du vidare här? Det borde du göra”. Efter det kontaktades jag av chefen för UX-teamet och på den vägen var det. Nu jobbar jag extra på SPP som UX-designer och stöttar UX-teamets arbete. Exempelvis innebär det att göra användartester och prototyper, analysera insikter och stödja olika delar i organisation med UX-kompetens.

För Rebecka innebar Sandbox en möjlighet att utveckla hennes professionella kompetens inom UX, men också en chans att utvecklas på ett personligt plan.

– Sandbox är det bästa sommarjobbet du kan tänka dig. Det kändes som att jag gick till jobbet och hängde med mina vänner – hela sommaren! Vi fick även göra roliga saker som att träffa studenter från norska Storebrand och lära oss om många delar av organisationen. Totalt lärde jag mig supermycket om mig själv, och utvecklade nya kompetenser och tankesätt!

Slutligen, vad kan du ge för tips till andra studenter som vill söka till Sandbox 2020?
– Oavsett vad du tror att du vet om pensionsbranschen, våga söka! Sen på själva intervjudagen är det är bra att visa att du är mångfacetterad – men även driva din spetskompetens. Våga ta initiativ, var lyhörd och lyssna på gruppen för att visa att du kan och vill samarbeta. Casedagen handlar mycket om hur du passar ihop med andra människor, så var dig själv.

Läs mer om Sandbox

Dela artikeln Till spp.se