Expertens tre tips för en tryggare pension

När det är dags att gå i pension måste man ofta hålla koll på utbetalningar från flera olika håll. Då de flesta av oss har minst en handfull arbetsgivare i ryggen ligger tjänstepensionen ofta i en mängd olika försäkringar med olika avgifter, utbetalningstider och skydd för familjen. Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, ger dig några tips för att få bättre koll både inför pension och för dig som redan är pensionär.

För dig som vill och gynnas av att samla pensionen hos ett bolag behöver det inte vara svårt. Det handlar om att få rätt hjälp längs vägen. Inventeringen av vad du har idag är viktig. Allt från sparlösning, avgifter och eventuellt skydd för familjen är viktiga parametrar att väga in.

- Äldre pensioner är ofta placerade till högre avgifter. Genom att samla dem på ett och samma ställe kan du ofta sänka avgiften och därigenom öka möjligheten att få mer till pensionen. Men precis som det finns fördelar med att flytta sin pension finns också risker att du kan hamna i en sämre lösning, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

Tidigare har det ofta varit dyrt och krångligt att flytta sina ihoptjänade pensionspengar till andra aktörer med bättre villkor. Nu har det blivit ändring på det. Riksdagen har nämligen beslutat om en kraftigt reducerad flyttavgift på pensionskapital. Från och med den 1 april 2021 kostar det numera max 600 kronor att flytta den tjänstepension som ligger utanför kollektivavtalen och som intjänats efter 1 juli 2007.

- Det är en mycket efterlängtad regeländring, eftersom det skapar mer rörlighet och transparens på marknaden. Men att bara flytta för sakens skull är inte poängen, betonar Åhrman.

Shokas 3 tips för större ekonomiskt lugn:

  1. Ta reda på vad du har och troligtvis kommer att få i pension genom att logga in på minpension.se och dina sidor på spp.se. Komplettera översikten genom att kontakta din pensionsrådgivare som kan ta reda vilka av dina olika tjänstepensioner som skulle kunna gå att flytta till bättre alternativ.

  2. Att samla pensionen på ett ställe kan ge en bättre översikt. Se om du behöver addera ett sparande eller om du kan sänka avgifterna. Glöm inte efterlevandeskyddet om du har en familj som är i behov av din pension om du går bort. Om du vill känna dig trygg med att ditt sparande är hållbart och inte har kopplingar till oetiska branscher har SPP nu gjort det enklare för dig. I SPPs fondlista kan du filtrera bort enskilda branscher som du inte vill investera i. Här kan du läsa mer.

  3. Ta hjälp med att se över lönsamheten. Ingen borde samla sin pension för samlandets skull, det måste löna sig för just dig. 

Se om du också kan gynnas av att samla pensionen >>

Dela artikeln Till spp.se