Spara skatteåterbäringen - om du har möjlighet

Den årliga skatteåterbäringen är ett efterlängtat tillskott till många människors ekonomi. För vissa innebär den välbehövliga pengar för att täcka oväntade kostnader, medan andra ser det som en chans att göra en större investering. Hör du till dem som har möjlighet att använda skatteåterbäringen till sparande vill jag slå ett slag för kapitalförsäkringen som sparform. Den kan vara ett smart val om du vill spara till någon du bryr dig om, t ex ett barn eller barnbarn.

Som jag ser det har kapitalförsäkringen tre stora fördelar:

1. Enkelhet: Genom att placera pengarna i en kapitalförsäkring så kan du dra nytta av vissa fördelar som kommer med sparformen. Du behöver till exempel inte betala skatt för försäljningar med vinst när du sparar i en kapitalförsäkring. I stället betalar du en årlig schablonskatt som baseras på ditt innehav och de insättningar som görs under året. Det innebär att du slipper krångel med deklarationen och när pengarna betalas ut är de redan skattade och klara.

2. Trygghet: Du kan ange en annan förmånstagare än dig själv. Till exempel går det att använda en kapitalförsäkring som sparande åt barnbarnen men behålla kontrollen över innehavet själv hur länge du vill. Eller så använder du kapitalförsäkringen för ett pensionssparande som kan komma dina närstående till godo ifall du dör innan du hunnit använda pengarna. Tillskillnad från många andra sparformer kan du sätta vem som helst som förmånstagare i en kapitalförsäkring.

3. Flexibilitet: En kapitalförsäkring är en flexibel sparform där du själv kan välja hur mycket du vill placera och när du vill ta ut pengarna. Du kan välja mellan olika placeringsalternativ som passar din riskprofil och målsättning. Detta ger dig möjlighet att anpassa ditt sparande efter din personliga situation och dina önskemål. Du kan också bestämma hur och i vilken takt dina pengar ska betalas ut, t ex om du vill ha pengarna månadsvis eller som en engångsutbetalning.

Låter det här som ett sparande som kan passa dig?
Så kommer du igång >

Dela artikeln Till spp.se