Kan dina pensionspengar skydda även din familj?

Svaret på den frågan är i många fall ja. Att tänka på döden är ju minst sagt dödstråkigt, men när det kommer till vad som skulle hända med dina pensionspengar kan det vara värt att lyfta tanken. Pensionen handlar om att kunna leva, både för dig själv och dina nära och kära. Därför är det bra att ha koll på vad som händer med både dina och din partners pensionspengar om någon av er skulle dö i förtid. Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, uppmanar alla att tänka till rent ekonomiskt och våga lyfta frågan tillsammans.
"Vad händer med pensionen när jag dör?". Det är en fråga som jag ibland får från personer jag träffar på. Och att funderingen dyker upp är kanske inte så konstigt? Min upplevelse är att många är väl medvetna om villkoren som gäller för deras lön men känner sig mer osäkra på pensionen.
Vad händer rent ekonomiskt om du skulle gå bort idag?
Om du har familj är det bra att vara medveten om vad som skulle hända för dem du lämnar efter dig den dagen du inte finns kvar. För att din pension ska gå till din familj behöver du ha ett återbetalningsskydd/efterlevandeskydd kopplat till den.
Men det är viktigt att du tänker igenom ditt val och fattar ett välgrundat beslut. Vill du lägga till ett återbetalningsskydd/efterlevandeskydd kan pensionen bli lägre. Det är ingen avgift som pensionsbolagen tar ut, utan innebär att du själv avstår pengar från andra pensionssparare som dör. Det här kan låta komplicerat, men är egentligen inte så krångligt. Vi tar det igen för säkerhetens skull: Ett skydd innebär alltså inte bara att din familj får din pension när du dör, utan också att du avsäger dig rätten att ta del av pensioner som kommer från andra anonyma pensionssparare som inte heller har ett skydd. De utan skydd gynnar med andra ord ”kollektivet” då de dör istället för sina anhöriga.
Eftersom det påverkar storleken på din pension är det viktigt att göra ett medvetet val och ställa sig frågan – behöver familjen mina pensionspengar om jag dör? Behovet kan såklart också ändras om din familjesituation förändras. Det kan vara lika viktigt att ta bort skyddet som att lägga till det – du ska ju inte ha en lägre pension i onödan! Så, våga lyfta frågan och tveka inte att höra av dig till ditt (eller kanske dina olika) pensionsbolag om du undrar över något. Ingen fråga är för dum, framförallt inte när det handlar om en viktig fråga som denna.
Shokas tips för att få koll på pensionens skydd:
1. Behöver du ett skydd på pensionen?
Ställ dig frågan om du vill ha återbetalningsskydd/efterlevandeskydd – är din familj i behov av din pension? Beslutet måste fattas med vetskapen om att din pension blir lägre med skyddet.
2. Logga in på minPension
Om du är osäker på vilka pensionsbolag du är kund hos kan du logga in på minpension.se.
3. Hur ser nuläget ut?
Du får enklast koll genom att kontakta de bolag du har din pension hos, alternativt se över dina pensionspapper, årsbeskedet eller liknande, där det brukar framgå om pensionspengarna omfattas av ett skydd eller inte. Du kan också logga in på respektive pensionsbolags hemsida. Pensionsbolagen informerar också om vilka som anses som giltiga som så kallade förmånstagare, dvs vilka som kan få din pension. Dit räknas exempelvis den du är gift med, sambo, din registrerade partner, barn, styvbarn och fosterbarn.
4. När du vet vad som gäller?
När du vet vilket skydd du har till din pension, kan du ställa dig frågan om dina nära behöver dina pensionspengar ifall du skulle gå bort idag? Och om du lever tillsammans med någon är det minst lika viktigt att uppmana din partner att ställa sig samma fråga.
5. Om din familjesituation förändras
Gör om proceduren om din familjesituation förändras, exempelvis om du gifter/skiljer dig eller får barn. Beslut om skydd kan behöva fattas igen inför att utbetalningen av pension startar.
Publicerad: 2023-07-28