"Det kan vara dags att lägga alla äggen i samma korg"

Har du nyligen fått ont i magen när du tänkt på ditt sparande och hur det utvecklats under den senaste tiden? I så fall är du inte ensam. Det är många som funderar på hur de ska tänka kring sparandet när räntorna stiger och inflationen är hög. Ska du ens spara och i så fall hur?

Svaret är att om du har möjlighet så har du mycket att vinna på att hålla i ditt sparande även under tider när osäkerheten i omvärlden är stor. Anledningen till det är (hur klyschigt det än må låta) att du kan ge dig själv förutsättningar att uppleva större ekonomisk trygghet och frihet i framtiden. Med ett sparkapital kan du känna lugn inför oförutsedda utgifter och få möjlighet att göra allt det där roliga du drömmer om.

Hur ska du då spara när det svänger? Som vid så många andra tillfällen i livet gäller att trägen vinner. "Time in market beats timing in market" är ett vanligt uttryck bland investerare som det faktiskt ligger mycket sanning i. Kort och gott handlar det om att ett regelbundet sparande historiskt har varit ett effektiv sätt att få möjlighet till god avkastning över tid. Det gäller att hålla fast vid den långsiktiga planen och fortsätta spara även under tider när marknaden dippar. För att pricka in toppar och dalar på börsen är svårt, och ingen vet ju heller när det vänder. Sparar du löpande till exempel i ett månadssparande i fonder kommer du köpa både när det är dyrt och billigt, och oavsett om marknaden svänger upp eller ner. På så vis kan du sprida risken över tid.

Risken är också ett nyckelord för att du ska lyckas med ditt sparande. Om du känner en stor oro för ditt sparande just nu kan det kanske bero på att du sparar med en för hög risk?

Hur väljer du då rätt risk för sparandet? Min rekommendation här brukar vara att utgå ifrån dina behov, den risknivå du känner dig bekväm med och när du behöver dina pengar. Under osäkra tider blir det också extra tydligt varför det är så viktigt att välja en mix av olika tillgångsslag och regioner när du placerar dina pengar. Det är ju svårt att på förhand veta vilka branscher och bolag som kommer påverkas mest av det som sker i omvärlden.

Ett annat tips är att säkerställa så att du har rätt risk för rätt typ av sparande. Ett räntesparande kan till exempel kännas tryggt men är kanske inte det alternativ du tror mest på när du sparar långsiktigt till pensionen? Enligt samma tankesätt är det viktigt att alltid hålla pengar du behöver i närtid, eller inte kan avvara, utanför börsen.

Men vad är då viktigast att spara till? Har du möjlighet att spara kan det vara bra att börja med en buffert. Pengar som du lätt kan komma åt om något oförutsett skulle hända, till exempel om något i hemmet skulle gå sönder. En tumregel brukar vara att försöka spara tio procent av lönen varje månad till dess att du har cirka två månadslöner efter skatt liggande på ett sparkonto.

Med bufferten på plats kan det vara klokt att ta tag i nästa viktiga sparande – din framtida pension. Här är mitt tips att du först skapar dig en tydlig bild av nuläget. På minpension.se kan du enkelt logga in och se din totala pension, din allmänna pension och din tjänstepension. Du kan även göra en pensionsprognos för att se hur stor din framtida inkomst förväntas bli. Matchar beloppet dina drömmar eller behöver du spara mer? Fundera på om du vill starta ett kompletterande sparande.

Har du haft flera olika arbetsgivare under karriären kan det även vara så att din tjänstepension ligger utspridd hos olika pensionsbolag. Då kan det vara värt att undersöka möjligheten som du har att samla dina tjänstepensioner på ett och samma ställe. Vinsten är att du får en bättre överblick samtidigt som du också får möjlighet att sänka dina avgifter.

Med andra ord:

Det kan vara dags att lägga alla (tjänstepensions)äggen i samma korg.

Shokas tips för ett bättre sparande:

1. Håll i sparandet
För mig är det fullt förståeligt att en strategi för ditt sparande inte känns "top of mind" när matpriserna skjuter i höjden och det kan vara svårt att få vardagsekonomin att gå ihop. Men kom ihåg att sparande handlar mycket om en vana och att det är bättre att spara lite än inte alls. Håller du i (eller kommer igång) blir steget också enklare att växla upp ditt sparande om ekonomin ger mer utrymme längre fram.

2. Spara brett och regelbundet
Genom att spara löpande kan du sprida risken över tid. Tänk också på att välja rätt risk för din långsiktiga strategi. Välj en mix av aktier och fonder som passar dig och anpassa risken efter när du behöver pengarna. Kom också ihåg att aldrig placera pengar du behöver inom en snar framtid på börsen.

Vill du spara långsiktig i fonder finns det flera passande sparformer att välja bland, t ex ISK eller kapitalförsäkring.

3. Samla pensionen
Har du haft flera arbetsgivare under karriären kan din tjänstepension ligga utspridd. Då kan det vara intressanta att samla pensionen på ett och samma ställe. Förutom att du får bättre överblick kan du ofta sänka dina avgifter.

Här kan du läsa mer om att samla pensionen

 

Tänk på att investeringar på aktiemarknaden alltid innebär en risk!

Dela artikeln Till spp.se