Black Week Mastery: Tips för medveten shopping

Black Week är en av höstens stora shoppinghändelser, men kan också vara en utmaning för både plånboken och miljön. Här är några tips på hur du kan undvika att köpa mer än du vill.
Vi befinner oss mitt i en period då butikerna mer eller mindre tävlar om att locka oss med generösa rabatter. Och visst kan det vara positivt att priserna sänks, särskilt nu när inflationen är hög, och många upplever att pengarna snabbt tar slut. Men även om Black Week kan ge oss möjlighet att göra uppskattade klipp så kan veckan också innebära att vi kommer hem med mer än vad vi behöver eller något annat än vi tänkt oss.
Jag har alltid haft ett stort intresse för beteendevetenskap och tänkte dela med mig av några saker som jag har lärt mig om våra psykologiska drivkrafter. Kanske kan det hjälpa dig undvika de där spontana köpen som vi alla ibland ångrar?
Det första som jag skulle vilja nämna är en sak som jag alltid brukar ha i bakhuvudet när jag shoppar, både online och i fysiska butiker. Nämligen att säljarna är proffs på att väcka vår köplust. Hemsidor, butiker och erbjudanden är så gott som alltid utformade för att tala till våra känslor. Ett exempel på det är budskap som talar till den där oroskänslan som kan uppstå när vi är rädda för att missa något. Den som ofta kallas för "Fear of missing out", eller "FOMO".
Det är samma psykologiska drivkraft som kan leda till att vi överkonsumerar sociala medier eller väljer att gå på en middag som vi egentligen inte har tid för. Vi är helt enkelt rädda för att missa ett tillfälle som aldrig kommer igen.
Det andra som också kan vara värt att påminna sig om när du är i köptagen, och till exempel ser en lång ringlande kö mot en oemotståndlig produkt som "alla vill ha", är social proof-teorin. Det är en teori som förklarar hur vi påverkas av hur andra människor agerar. När vi är osäkra tenderar vi till exempel att följa majoriteten och basera våra beslut på andras beteende. Dessutom tenderar vi att lockas av snabba belöningar.
Enligt vissa forskare är snabba belöningar ett sätt för vår hjärna att motivera oss att göra saker som är bra för vår överlevnad. Men i dagens samhälle kan denna "överlevnadsinstinkt" även ge negativa konsekvenser. I dag har vi snabb tillgång till en mängd saker som triggar hjärnans belöningscentrum och ger oss kortsiktiga kickar. Det kan leda till att vi köper saker vi inte behöver eller egentligen inte har råd med.
Så vad vill jag säga med allt detta? Och hur kan det hjälpa dig till en mer medveten shopping? Jo, jag vill egentligen bara göra dig uppmärksam på rollen som psykologin spelar när det kommer till våra köpbeslut.
Det behöver förstås inte vara fel att shoppa när priserna är lägre, det kan ju till och med vara riktigt smart. Men det gäller att undvika de onödiga köpen, både för plånboken och miljön.
För mig har det underlättat att hålla koll på skillnaden mellan det som triggar mig och det som ger mig långsiktig tillfredställelse. Förhoppningsvis kan lite inspiration kring våra psykologiska drivkrafter hjälpa även dig. Så med det: Trevlig och medveten shopping!
/Shoka
10 tips för en medveten shopping:
1. Undvik impulsköp
Förhindra att reaskyltarna lockar dig till onödiga köp genom att planera och förbereda dina köp. En smart taktik kan vara att skapa en budget, upprätta en inköpslista och tillämpa en obligatorisk "betänketid" där du ger dig själv några dagar att reflektera över ditt beslut innan du slår till.
2. Känn igen psykologiska knep
Förstå hur butiker använder psykologiska drivkrafter som FOMO och social proof-teorin för att väcka din köplust och undvik att falla i psykologiska fällor. Du har säkert sett budskap som "Sista chansen" eller "Först till kvarn". Tänk på att det är lätt att påverkas av hur andra människor agerar och viljan att passa in.
3. Tänk hållbart
I dessa tider av shoppingkaos och med medvetenheten om att butikerna försöker spela på våra känslor kan det vara uppfriskande att göra en snabb koll med dig själv. Stanna upp och fundera över om du verkligen behöver ytterligare en pryl i samlingen. En snabb genomgång av garderoben kan ofta resultera i överraskande upptäckter – det där glömda plagget som plötsligt blir som nytt igen?
4. Handla med eftertanke
Se till att hitta en bra balans mellan att unna dig själv och att spara för framtiden. Ha dina ekonomiska mål i åtanke och välj med omsorg det du vill lägga dina pengar på för att undvika impulsköp. Innan du nappar på ett erbjudande, stanna upp och reflektera över om du verkligen behöver ännu en sak i ditt liv. Kanske är det värt att tänka tvärtom och istället sälja något du redan äger för att investera pengarna i ett långsiktigt sparande som kan ge dig större värde i framtiden?
5. Är det verkligen rea?
Innan du handlar på rea, kontrollera att prissänkningen inte är resultatet av tidigare höjda priser. Trots nya regler från förra året om att ange lägsta priset under de senaste 30 dagarna finns fortsatt risk för fuskreor. Här kan du läsa mer om vad som gäller på Konsumentverkets sida.
6. Shoppa för dina egna slantar!
Var lite vaksam när det gäller de där frestande erbjudandena om att konsumera nu och betala senare. "Spara innan du handlar" är en gammal hederlig regel för en hälsosam plånbok. Den håller dig borta från skulder och hjälper dig att hålla koll på din ekonomi.
7. Behöver du verkligen alla de där försäkringarna?
Innan du slår till på nya prylförsäkringar, se till att granska din hemförsäkring. Du kanske redan har det skydd du behöver och kan spara in på onödiga utgifter?
8. Glöm inte avgifterna
Om du handlar från länder utanför EU, var medveten om eventuella extra kostnader som moms, tull eller skatter. Detta undviker oväntade överraskningar och ger dig en klar bild av dina utgifter.
9. Utforska second-hand alternativen!
Det är inte alltid nödvändigt att köpa nytt. Efter Black Week brukar det till exempel dyka upp massor av prisvärda julklappsalternativ på köp- och säljsajter. Att välja second-hand är inte bara snällt mot plånboken, det är också ett mer klimatsmart val.
10. Det är okej att ångra dig
Glöm inte att du oftast har rätt att ångra dina köp när du shoppar online. Normalt sett gäller ångerrätten i 14 dagar från det att du fått varan. Var inte rädd för att dra nytta av den möjligheten om du ångrar ditt köp.
Publicerad: 2023-11-13