Frågor och svar om den skakiga börsen

Med pengar som ligger investerade på börsen, direkt eller genom fonder och pensionssparande, är det lätt att bli nervös när medier rapporterar om coronavirus. Oavsett om du tar emot frågor som arbetsgivare eller om du själv är orolig över dina besparingar ger SPPs sparekonom, Shoka Åhrman, svar på vanliga frågor som rör börsoron.
Är detta början på en ny finanskris?
Börsen faller kraftigt i takt med att coronaviruset sprider sig. SPP följer noga händelseutvecklingen. Vi ser att både hälsomyndigheter och centralbanker är i beredskapsläge. Den amerikanska centralbanken har redan sänkt sina räntor och Europeiska centralbanken ökar sina kvantitativa åtgärder.
Uppsägningar och konkurser kommer att inträffa i vissa sårbara sektorer, men mycket av aktivitetsnivån kommer sannolikt att normaliseras när spridningen av COVID-19 är i kontroll inom några kvartal.
Historien har visat att marknaderna tenderar att överreagera under den här typen av perioder, vilket ger köpmöjligheter för långsiktiga sparare. Mitt generella råd är att hålla sig till sin ursprungliga sparplan, spara ett fast belopp varje månad och tänka långsiktigt. För drömmar som ska realiseras inom en snar framtid bör sparandet ligga utanför börsen. Gör gärna en inventering av ditt sparande, ta reda på hur du ligger investerad och anpassa risken efter när du vill använda dina pengar.
Hur orolig behöver man vara om man snart ska gå i pension?
Jag tycker inte man ska vara orolig. Inkomstpensionen, som är den största delen i den allmänna pensionen, påverkas inte av börsutvecklingen. Detsamma gäller förmånsbestämda tjänstepensioner. Många som närmar sig pensionen har en stor del av sin pension här. Premiebestämda tjänstepensioner och privata pensioner kan påverkas i större grad, men så länge du inte tagit ut pengarna har du inte förlorat något på riktigt. Värdet kommer så småningom gå upp igen. Pengarna har normalt en utbetalningstid på många år, och därför behöver ett börsfall inte få så stor betydelse.
Hur ska 60-åringen agera med sitt sparande fram till pensionsdagen med tanke på läget?
Risknivån i ett sparande bör alltid anpassas efter när du planerar att använda pengarna. Pension är långsiktigt sparande, och då gäller det gamla uttrycket “sitt still i båten”, eftersom börsen efter en nedgång normalt går upp igen. Pensionen betalas inte ut som en klumpsumma utan under en längre tid, och därmed behöver ett börsfall inte ha så stor betydelse.
Hur stor är risken att det här pågående börsfallet kommer att minska pensionen för den som har 6-7 år kvar att jobba?
Att göra något i panik är sällan en bra idé. Så länge du inte tagit ut pengarna har du inte förlorat något på riktigt. Värdet kommer så småningom gå upp igen. Eftersom pengarna betalas ut med mindre summor varje månad och inte som en klumpsumma så behöver inte ett börsfall ha så stor betydelse. Dessutom finns en stor del av blivande pensionärers pengar i Inkomstpensioner och förmånsbestämda tjänstepensioner, som inte påverkas av börsutvecklingen.
Bör man kanske spara mer nu med tanke på att börsen gått ned?
Mitt generella råd är att hålla sig till sin ursprungliga sparplan, spara ett fast belopp varje månad och tänka långsiktigt. För drömmar som ska realiseras inom en snar framtid bör sparandet ligga utanför börsen. Gör gärna en inventering av ditt sparande, ta reda på hur du ligger investerad och anpassa risken efter när du vill använda dina pengar. Det är svårt att tajma upp- och nedgångar på börsen.
Ska jag sälja mina fonder och aktier nu i stället för om 6 månader?
Först och främst, kortsiktiga pengar hör inte hemma på börsen. Effekterna av coronaviruset är ett bra exempel på det. Är man långsiktig i sina investeringar så gäller det gamla uttrycket “sitt still i båten”, eftersom börsen efter en nedgång normalt går upp igen.
Fonder, aktier m.m. sjunker. Kan man förutspå en utveckling?
Historiskt sett har utbrott av pandemier (svininfluensa 2009, SARS 2003) också gett upphov till nedgångar i aktiemarknaden. De visade sig vara relativt kortlivade och återhämtade sig när infektionsnivån normaliserades. Spridningen av coronaviruset är mer omfattande och en stor osäkerhetsfaktor är omfattningen av åtgärder, i bland annat USA och Europa. Detta gör det svårt att bedöma den totala realekonomiska effekten.
Vi kan räkna med en nervös marknad och svajig börs ett tag framåt. Man måste också ha i åtanke att den här nedgången kommer efter en extrem uppgång. Erfarenheter från tidigare perioder med kraftig marknadsoro visar att oron når en punkt där den tar över och skapar överdrivna fall på marknaderna. Vi tror att detta är fallet även denna gång.
Hur tror du att världsekonomin rent generellt kommer att påverkas?
Coronaviruset utgör den största faran för den globala ekonomin sedan finanskrisen. Hur mycket världsekonomin kommer att krympa beror helt på hur lång tid det kommer att ta innan smittspridningen kan begränsas. OECD räknar i dagsläget med återhämtning under 2021, som får hjälp av policyåtgärder i de mest drabbade länderna.
Vad tycker du om coronoviruset och krisen den uppbringat?
Vi har ett allvarligt läge för samhället och för ekonomin. Det handlar nu om att hejda utvecklingen för antalet smittade. Här behöver vi alla hjälpas åt, för att i första hand värna människors hälsa.
Publicerad: 2020-01-01