Hur mäter man koldioxidavtrycket?
Koldioxidavtrycket är ett intensitetsmått som visar hur mycket koldioxid och andra växthusgaser som årligen släpps ut av ett företag i förhållande till dess intäkter. Det visar med andra ord hur koldioxideffektivt ett företag är. En fonds koldioxidintensitet utgörs av ett vägt genomsnitt av koldioxidintensiteten hos de enskilda företagen som fonden består av. Beräkningen görs enligt nedanstående formel, och går att använda för både aktiefonder och obligationer:

Koldioxidavtryck – en ögonblicksbild
Koldioxidavtrycket visar en historisk ögonblicksbild av hur utsläppen från företagen i fondens innehav sett ut de senaste 12 månaderna. Värdena kommer att variera i takt med att företagens utsläpp förändras, men också genom att portföljens sammansättning ändras. Även växelkursförändringar påverkar mätningen.
Resultaten ska ses som en indikation
Det finns inte alltid tillgängliga uppgifter om enskilda företag, och uppgifterna och mätmetoderna ofta vissa kvalitetsproblem. Resultaten ska därför ses som en indikation och bör användas tillsammans med en mer omfattande, framåtblickande hållbarhetsanalys för att ge en helhetsbild.
Att välja en fond med låg koldioxidintensitet innebär inte att utsläppen i världen minskar. Det visar endast att kapitalet är om-allokerat till bolag som har lägre utsläppsintensitet än andra. Redovisningen sker enligt Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) ramverk, tillika Fondbolagens Förenings rekommendationer. Det finns idag ingen global standard för att mäta koldioxidintensitet och de metoder som finns anpassas och finjusteras kontinuerligt. SPP/Storebrand följer utvecklingen och anpassar redovisningen därefter.