Allokering i Sparande med Garanti följer följande fördelning. Fördelningen kan variera något beroende på marknadsrörelser under ett år.

#1 Anpassade till miljörelaterade eller sociala egenskaper omfattar den finansiella produktens
investeringar som används för att uppnå de miljörelaterade eller sociala egenskaper som främjas av den finansiella produkten
#2 Annat omfattar den finansiella produktens återstående investeringar som varken är anpassade till de miljörelaterade eller sociala egenskaperna eller anses som hållbara investeringar.
Kategorin #1 Anpassade till miljörelaterade eller sociala egenskaper omfattar:
- Underkategorin #1A Hållbara omfattar hållbara investeringar med miljömål eller sociala mål.
- Underkategorin #1B Andra miljörelaterade eller sociala egenskaper omfattar investeringar anpassade till de miljörelaterade eller sociala egenskaper som inte anses vara hållbara investeringar.
*Siffrorna ovan är angivna i absoluta procentenheter, så att varje del i trädet summerar till den angränsande rutan.
Hur kommer #1A. Hållbara investeringar bidra till att hållbarhetsmål möts och inte i någon betydande grad skada något hållbart investeringsmål?
De hållbara investeringar som görs i Sparande med Garanti är investeringar i fonden Storebrand Global Solutions, Storebrands Plus-fonder, i gröna obligationer och i direktägda fastigheter. Investeringarna bidrar till ett antal av FNs globala hållbarhetsmål och till att begränsa och anpassa världen till klimatförändringarna.
Global solutions
Fonden Global Solutions har hållbarhet som mål med investeringen, och gör därför 100% hållbara investeringar. Förvaltarna väljer aktivt in enbart bolag med tjänster, produkter eller teknik som enligt koncernens bedömning kan bidra i omställningen till ett mer hållbart samhälle och i linje med FNs globala hållbarhetsmål. Fonden har en tematisk investeringsstrategi med fokus på Klimat (solenergi, vindkraft, smarta elnät + infrastruktur), Hållbara städer (vatten, stadsplanering, tillgänglighet), Hållbar konsumtion (återvinning & cirkulär ekonomi, hållbara produkter, ekodesign) och Empowerment (tillgång till digitala tjänster, hälsotjänster samt finansiella tjänster).
Plus-fonderna
Plus-fonderna är fossilfria indexnära aktiefonder med fokus på hållbarhet. Först exkluderar de alla bolag enligt SPPs hållbarhetskriterier. Därefter görs justeringar mot det index de följer för att sänka koldioxidavtrycket, höja hållbarhetsbetyget enligt koncernens hållbarhetsrating, och öka andelen investeringar i bolag som bidrar med lösningar på FNs hållbarhetsmål. Fonderna har således specifika och uttalade kriterier för att välja in bolag utifrån miljö, sociala och affärsetiska frågor. Fonderna viktar upp bolag med hög andel gröna intäkter, liksom bolag som har för avsikt i framtiden att vara i linje med Parisavtalet i enlighet med Science Based Targets Initiative, där det finns tillgång till relevant sådan information. Målsättningen är att ha ett högre hållbarhetsbetyg, ett signifikant lägre CO2-avtryck samt att ha en högre andel gröna intäkter än sina jämförelseindex, varav minst 30% av investeringarna i "hållbara investeringar".
Gröna obligationer
Investeringar i gröna obligationer har som målsättning att investera i obligationer och andra räntebärande finansiella instrument med uttalade hållbarhetsteman som har en klart positiv effekt på miljö och samhälle och omfattar exempelvis green bonds, sustainable bonds, climate bonds, social responsible bonds, transitions bonds och sustainability linked bonds.
Gröna obligationer möjliggör investeringar i såväl nya som befintliga projekt för att skapa specifika klimat- eller samhällspositiva effekter. Gröna obligationer är obligationer där medlen är öronmärkta till att finansiera klimatfrämjande projekt, såsom energieffektiviseringar i fastighets- och transportsektorn, förnybar energi, avfallshantering, vatten och biologisk mångfald. Investeringarna verifieras av oberoende organisationer som Cicero, Vigeo, DNV med flera. Via Green Bond Principles (GBP) bestäms en branschgemensam standard som administreras av internationella kapitalmarknadsorganisationen ICMA och målsättningen är att alla investeringar följer den internationella standarden.
Målsättningen med gröna obligationer är att vara en del av omställning till ett hållbart samhälle med låga koldioxidutsläpp. Investeringsmandatet har fossilkriterier som medger utrymme för att kunna skapa förändring och ställa om i utmanande branscher.
Fastigheter
Målet med de hållbara investeringar som görs i fastigheter är att direktäga fastigheter som ligger i framkant inom klimatarbete för fastighetsbranschen, och som kontinuerligt bidrar till att minska utsläppen och energiintensiteten i beståndet samtidigt som de aktivt arbetar för att minska klimatrisker och säkra klimatanpassning. Fastigheterna ska vara eller ha en plan för att bli miljöcertifierade och ha fem av fem stjärnor i Global Real Estate Sustainability Benchmark som är den mest etablerade internationella rankingen av fastigheter för att bedöma deras hållbarhetsarbete.
Minsta andel hållbara investeringar jämfört med faktiska nivåer
De hållbara investeringar som beskrivits ovan utgör vanligtvis mer än 10% av tillgångarna i Sparande med Garanti. Det kan dock påverkas av marknadssvängningar och av att nya riktlinjer tillkommer inom ramen för disclosureförordningen, och därför är den utlovade miniminivån 10%. I årsrapportering kommer de faktiska siffrorna att redovisas.
Hur beaktas indikatorer för negativa konsekvenser på hållbarhetsfaktorer i #1A?
De hållbara investeringarna tar hänsyn till de så kallade "huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhet"-indikatorerna genom att bara investera i bolag som har genomgått koncernens hållbarhetsanalys. I den inkluderas data på dessa indikatorer baserat på datatillgänglighet, täckning och kvalitet. För vissa indikatorer finns möjlighet att fastställa mätbara eller kvantifierbara tröskelvärden. I vissa fall finns tillräcklig information för att göra en kvalitativ bedömning av negativa effekter. I ytterligare några fall är dock datatillgången fortfarande för dålig för att kunna göra grundläggande analyser. När datakvaliteten och tillgängligheten förbättras kommer koncernen att överväga en rad metoder för att bättre ta hänsyn till dessa och mildra negativa effekter.
För några av indikatorerna, såsom fossila bränslen och kontroversiella vapen, definierar de uppsatta tröskelvärdena för våra exkluderingskriterier vad som anses vara betydande skada på miljömässiga eller sociala mål. En investering som överstiger de definierade tröskelvärdena exkluderas från fondens investeringsunivers.
För indikatorer utan ett definierat tröskelvärde är det vårt Risk- & ägarstyrningsteam som ansvarar för att bedömningen av bolaget oavsett om det är intern- eller extern data. I denna bedömning analyseras förhållanden som allvarlighetsgraden, omfattning av skada samt upprepningsrisken med hjälp av en fördefinierad poängtabell för att säkerställa konsekvensen i utvärderingsprocessen. Om det bedöms nödvändigt blir konsekvensen aktivt påverkansarbete eller uteslutning.
Det slutliga beslutet att utesluta ett bolag från fondens investeringsunivers är kvalitativt och baserat på utvärderingen av Risk- och ägarstyrningsteamet. Om vi vid en incident inte ser tillräckligt kraftfulla åtgärder för att undvika återupprepning rekommenderas att ärendet tas upp för värdering av koncernens "Investeringskommitté". Investeringskommittén utvärderar händelsen och beslutar om bolaget ska exkluderas. Bolagen är vid utvärderingen anonymiserade.
De exkluderingar som följer av detta är bindande i förvaltningen av aktie- och ränteinvesteringarna. Som en del av de dagliga efterlevnadskontrollerna kontrolleras alla affärer och positioner inte bryter mot dessa.
Fastighetsbolaget tar hänsyn till, och rapporterar på samtliga obligatoriska indikatorer för negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer samt några frivilliga. Man arbetar kontinuerligt för att förbättra energieffektiviteten i fastigheterna, som är den indikator som har det sämsta värdet. Under punkt b) ovan finns en fullständig översikt över hur negativa konsekvenser på hållbarhetsfaktorer tas i beaktande. Samtliga exkluderingskriterier som nämns under punkten d) minskar också negativa konsekvenser på hållbarhet för de hållbara investeringarna.
Vilka investeringar ingår under "#2 Övrigt", vad är deras syfte och finns det några lägsta miljömässiga eller sociala skyddsåtgärder
Under övriga investeringar finns private equity-investeringar gjorda före 2021, gamla hedgefond-investeringar samt derivat (aktieterminer som inte har ESG-inriktning, forwards, swaps och cash). Syftet med dessa tillgångar är att ha en diversifierad portfölj för att uppnå en hög riskjusterad avkastning samtidigt som vi säkerställer att vi uppnår våra åtaganden.
För derivat saknar vi data på specifika hållbarhetsrisker. För aktieterminer är det inte möjligt att screena för hållbarhetskriterier då det är exponering direkt mot ett index. Det går däremot att investera i terminer med ESG-inriktning, vilket vi till viss del gör, men av likviditetsskäl är det svårt att enbart använda sig av dessa typer av terminer.
Hedgefond-investeringarna är gjorda för många år sedan och står för mindre än 0,01% av Sparande med Garanti. Investeringen är under avveckling och minskar för varje år, men gjordes före våra hållbarhetskriterier ställdes. Även äldre Private equity-investeringar som gjordes innan våra hållbarhetskrav ställdes finns med i Sparande med Garanti, men kommer på sikt att försvinna.