Stäng
På spp.se använder vi cookies för att underlätta ditt besök på vår webbplats och för att samla in statistik. Vi använder också cookies i samband med marknadsföring. Genom att surfa vidare godkänner du hur vi använder cookies.

Marknadsläge fonder – februari

2022-02-10

De globala aktiemarknaderna mätt med MSCI World föll med 5 procent i januari. Nedgången berodde på stigande räntor samt oro för en penningpolitisk åtstramning efter Feds helomvändning. Även tillväxtmarknaderna föll i januari men nedgången var minde än i industriländerna.

Hittills i år är nedgången som störst i Ryssland, vilket sannolikt är kopplat till osäkerheten kring Ukraina. Den svenska börsen föll med drygt 5 procent i januari till följd av bland annat internationell oro och ränteoro.

  • Den amerikanska centralbanken Fed indikerar en räntehöjning i mars och marknaden prisar nu in totalt fem räntehöjningar under 2022.
  • USAs inflation kommer troligtvis att kulminera under de kommande månaderna men med tanke på arbetsmarknadens utveckling kommer Fed ändå att normalisera sin penningpolitik.
  • Den höga inflationen har minskat konsumentförtroendet i USA trots en stark arbetsmarknad och lönetillväxt.

Läs hela marknadsrapporten här


Upplever du informationen på den här sidan som enkel och tydlig?