Stäng
På spp.se använder vi cookies för att underlätta ditt besök på vår webbplats och för att samla in statistik. Vi använder också cookies i samband med marknadsföring. Genom att surfa vidare godkänner du hur vi använder cookies.

Marknadsläge fonder – januari

2022-01-13

Här sammanfattar vi den senaste månadens marknadsrapport från SPP Fonder.

De globala aktiemarknaderna mätt med MSCI World steg med hela 24 procent under 2021, vilket är tredje året i rad med en tvåsiffrig uppgång. En stark tillväxt under återöppnandet efter pandemin samt stimulansåtgärder i finans- och penningpolitiken har bidragit till uppgången. Tillväxtmarknaderna slutade året på en oförändrad nivå och utvecklades därmed sammantaget betydligt sämre än industriländerna under 2021. I synnerhet aktiemarknaderna i Kina och Brasilien bidrog negativt under året medan Ryssland och Indien bidrog positivt. Den svenska börsen steg med hela 33 procent under 2021, vilket är tredje året i rad med uppgång.

  • Den globala BNP-tillväxten för 2021 slutade på nästan sex procent, vilket är den högsta tillväxttakten sedan 1973.
  • Tillväxten under 2022 förväntas bli närmare fyra procent, vilket fortsatt är en tillväxttakt över trend och som förväntas leda till en normalisering av penningpolitiken.
  • Den amerikanska centralbanken kan komma att höja räntan redan i mars efter beskedet att man kommer att fördubbla takten på nedtrappningen av obligationsköpen.

Läs hela marknadsrapporten här


Upplever du informationen på den här sidan som enkel och tydlig?