Stäng
På spp.se använder vi cookies för att underlätta ditt besök på vår webbplats och för att samla in statistik. Vi använder också cookies i samband med marknadsföring. Genom att surfa vidare godkänner du hur vi använder cookies.

Marknadsläge fonder januari

2021-01-13

Ta del av senaste månadens marknadsrapport:

De globala aktiemarknaderna mätt med MSCI World fortsatte att stiga med 4 procent i december  till följd av ekonomisk återhämtning och fortsatta stimulanser och nådde en ny historisk rekordnivå. Under helåret 2020 kunde uppgången summeras till över 13 procent trots att aktiemarknaderna  tappade hela 33 procent under några veckor i mars.

EM-aktiemarknaderna fortsatte att stiga i  december även om de regionala skillnaderna var stora med Kina i spetsen samtidigt som energitunga länder som Ryssland och Brasilien bidrog negativt. Under helåret 2020 levererade EM-aktiemarknaderna en högre avkastning än de utvecklade länderna. Den svenska börsen tappade 2 procent i december men gick upp med över 7 procent under helåret 2020.

  • Den ekonomiska återhämtningen fortsätter i början av 2021 och den globala BNP-tillväxten förväntas stiga med 5 procent i år.

  • Ett större än väntat räddningspaket i USA som motsvarar 4 procent av BNP blev slutligen godkänt strax innan jul.

  • Vaccineringen fortsätter på global nivå men både tempot och effektiviteten hos olika typer av vacciner kommer att variera.

     


Upplever du informationen på den här sidan som enkel och tydlig?