Stäng
På spp.se använder vi cookies för att underlätta ditt besök på vår webbplats och för att samla in statistik. Vi använder också cookies i samband med marknadsföring. Genom att surfa vidare godkänner du hur vi använder cookies.

Aktuellt & Nyheter 2016

2016-12-31

Här kan du läsa Aktuellt & Nyheter från 2016

Här kan du läsa Aktuellt & Nyheter från 2016

2016-12-23 - Öppettider på Kundcenter under jul och nyår

Idag, den 23 december, har vi öppet som vanligt på Kundcenter: 08:30-17:00.  I mellandagarna, 27-30 december, samt dagarna efter nyår, 2-4 januari, har vi också öppet som vanligt.

Den 5 januari är det Trettondagsafton, då har vi öppet 08.30-13:00. Den 6 januari, Trettondedag jul, har vi stängt.

2016-12-12 - Att tänka på inför årsskiftet

Året börjar gå mot sitt slut och det brukar vara en bra tid för att tänka igenom vad som gäller angående inbetalningar inför årsskiftet. Här beskriver vi några vanliga situationer som våra företagskunder brukar stå inför vid årsskiftet och hur ni kan gå till väga:

Tjänstepensionsförsäkring (T)

Avdragsrätt

För att ni som arbetsgivare ska få avdragsrätt för tjänstepensionsförsäkring räcker det att en pensionsutfästelse har gjorts och att premien är skuldförd i böckerna. Detta gäller både nya försäkringar och befintliga försäkringar. Försäkringsansökan ska dock ha kommit in och premien ska vara betald senast den dag då deklarationen lämnas in, vilket det åligger arbetsgivaren att göra, om ni ska ha rätt till avdrag.

Direktinsättning/extrainsättning

Om en engångspremie på befintlig försäkring inte hinner aviseras, gör en inbetalning till bankgironummer 5208-4589. Detta bankgiro är OCR-kopplat och kräver rätt referens för att kunna ta emot pengar. Ange företagets kundkontonummer som referens.

Enskild näringsidkare (P)

Försäkring som är tecknad för näringsidkaren själv är inte tjänstepension utan en privat pensionsförsäkring. Avdraget kan ske i aktiv näringsverksamhet.

Avdragsrätt

För att enskild näringsidkare ska ha avdragsrätt ska löpande premie och engångspremie vara SPP tillhanda senast den 30 december 2016. Det betyder i praktiken att om vi ska få med premieinbetalningen i kontrolluppgiften till Skatteverket måste den vara betalningsregistrerad hos SPP senast den 23 december. Vid betalning via autogiro måste premien skapas senast den 21 december. Om premien inkommer senare innebär det att företaget själva måste verifiera inbetalning gentemot Skatteverket.

Allmänt

Enligt Svenska Livförsäkringbolags skattenämnd anses en premie betald den dag betalning skett i ett försäkringsbolags kassa eller i bank- eller postkassa, den dag gireringsuppdraget belastat aktuellt girokonto eller då check eller annat betalningsmedel kommit in till bolagets huvudkontor.

Tillvägagångssätt för inbetalning av engångspremier

Skicka e-post senast 22 december med följande information: • Organisationsnummer • Personnummer • Avtalsnummer • Försäkringsnummer • Belopp

Efter några dagar skickas en avisering ut till bolagets postadress. I annat fall vänligen kontakta SPP Kundcenter Företag på telefonnummer 0771-598 102.

Tillvägagångssätt för underlag på värdet av TK-försäkring

Vi skickar per automatik ut årsbesked på TK-försäkringar till alla bolag i januari månad. Ni behöver av den anledningen inte själva begära detta underlag.

Om ni har frågor eller funderingar är ni välkomna att kontakta vårt kundcenter på telefon 0771-598 102.

2016-12-07 - Marknadsrapport för december

December månads marknadsrapport ser ett ökat fokus på en mer expansiv finanspolitik efter Trumps seger, vilket leder till stigande räntor och aktiekurser. Det medför även ökade inflationsförväntningar samt ett stigande oljepris. Fokus riktas mot ECB och deras nästa drag. Läs vår marknadsrapport här.

2016-12-02 - Smidigare inloggning på spp.se

Vi har gjort några förbättringar så att det nu är smidigare för dig att komma åt våra inloggade tjänster.

Loggar du in på spp.se med BankID på samma enhet behöver du inte ange personnummer - då hämtas det direkt från ditt BankID.

Om du har en iPhone eller iPad med TouchID-aktiverat slipper du även knappa in din säkerhetskod vid inloggning. Du aktiverar det i din BankID-app under Inställningar. Enkel och säker inloggning utan en enda sifferinmatning!

När vi höll på tog vi även bort en extra knapptryckning för att logga ut - nåt som många av er tyckt till om.

Har du fler förbättringar som du vill se? Skicka oss tips här eller prata direkt med oss på 0771-533 533.

2016-11-16 - SPP får som enda pensionsbolag väl godkänt för hållbarhetsarbete

För fjärde året i rad har Max Matthiessen undersökt hur Sveriges största pensionsförvaltare arbetar med ansvarsfulla investeringar. SPP får som enda pensionsbolag betyget väl godkänt inom både traditionell förvaltning och fondförsäkring.

Det som utmärker SPP är bland annat den hållbarhetsmärkning som presenterar hållbarhetsnivån för alla våra fonder och på inloggade sidor för portföljen som helhet.

Sedan Max Matthiessens första utvärdering 2013 har ambitionen i branschen successivt höjts. Enligt rapporten fortsätter intresset för hållbara placeringar hela tiden att öka. Efterfrågan och medvetenheten kommer från både individer och företag.

Läs mer i vårt nyhetsrum.

2016-11-09 -Valet av president i USA är nu avgjort och republikanen Donald Trump är näst att flytta in i Vita huset

Resultatet av det amerikanska presidentvalet överraskande de allra flesta och därmed också marknaderna. Innan valet pekade de flesta opinionsundersökningarna och prognoserna på att demokraternas Hillary Clinton skulle gå ut som segrare, men republikanernas Donald Trump stod som överraskande segrare tidigt imorse. 
Marknaderna reagerar på valresultatet med stor volatilitet; fallande börser, oljepris och statsobligationer och ökade kreditspreadar på kreditmarknaden. Vi förväntar oss att oron kommer att fortsätta en tid framöver och det råder stor osäkerhet kring marknadsreaktionerna på kort sikt.

Har du placerat pengar i aktier eller fonder är den generella uppfattningen hos ledande sparekonomer att hålla fast vid din sparplan. Sparande i aktier och aktiefonder bör alltid ske med ett långsiktigt perspektiv.

Det finns en stor osäkerhet om vad Trump faktiskt vill och kommer att kunna genomdriva framöver. Det är först när man får bättre klarhet i detta, som en tydligare bild av hur stora de långsiktiga effekterna kommer att bli för såväl den amerikanska ekonomin som världsekonomin.

Har du frågor om dina placeringar och ditt sparande är du varmt välkommen att kontakta oss, så hjälper vi dig att besvara dina frågor.

2016-10-10 - Marknadsrapport för oktober

Läs vår marknadsrapport här.

2016-09-26 - SPP lanserar ny klimatsmart fond

SPP lanserar SPP Sverige Plus, en indexnära hållbarhetsoptimerad fond. Det är en svensk aktiefond som kompletterar SPP Global Plus och SPP Tillväxtmarknad Plus. På ett halvår har fonderna fått in över 4,8 miljarder kronor. Hållbarhetsoptimeringen innebär att investeringar görs i de mest  hållbara företagen och fonderna försöker även hålla nere koldioxidfotavtrycket.

– Fossilfrågan är en av näringslivets viktigaste utmaningar och för oss är det centralt att arbeta målinriktat för att ta fram attraktiva sparlösningar som stöttar en hållbar utveckling. Att successivt minska vår exponering mot det fossila och styra om kapitalet till bolag som bidrar till lösningar på klimatfrågan är då en självklarhet, säger SPP Fonders vd Liza Jonson.

Den nya fonden finns redan tillgänglig inom pensionssparande och ISK hos SPP. Inom kort kommer den även att finnas inom PPM. Alla våra fossilfria fonder hittar du här.

2016-09-09 - Marknadsrapport för september

Läs vår marknadrsapport för september här.

2016-08-29 - World Water Week

Tema vatten är ständigt aktuellt, men den här veckan kanske lite extra aktuellt då experter, beslutsfattare och företagsledare från hela världen samlas i Stockholm för att utbyta idéer och diskutera vikten av vatten under World Water Week.

Vår övertygelse är att de bolag som tar framtidsutmaningar, däribland vattenbristen, på allvar är framtidens vinnare. För miljön och för ditt sparande! Läs mer om hur vi tänker här

2016-07-13 - Filtrera fossilfritt i vår fondlista

Ett hett tema inom hållbarhet är fossilfria fonder. Det är dock inte helt enkelt att hitta vilka fonder som är fossilfria då det sällan framgår av namnet. Nu är vi först ut med möjligheten att filtrera fram fossilfria fonder i vår fondlista. Testa här!

2016-06-30 - Vi ses i Almedalen!

För sjunde året i rad är SPP på plats under Almedalsveckan för att diskutera kapitalmarknadens kraft och vikten av en hållbar utveckling.

- Svenska företag är världsledande inom hållbarhet och vana att ställa hållbarhetskrav i sina upphandlingar, men just inom pensioner verkar det vara en blind fläck. Det är synd, inte minst eftersom det är en fantastisk förmån som företag ger till sina anställda, något vi vill lyfta under vår närvaro i Almedalen, säger Staffan Hansén, vd SPP.

Svenska företag, offentliga och ideella organisationer arbetar alltmer målmedvetet med att agera som ansvarsfulla samhällsbyggare. De har ambitiösa klimat- och hållbarhetsmål, men missar ofta kapitalet.

- Att inte fundera på hur kapitalet är placerat går rakt emot vad företagen själva ofta står för. Mot globala utvecklingsmål och klimatavtal. Här finns stor potential att göra skillnad för både världen och plånboken, tillägger Filippa Bergin, Hållbarhetschef Storebrandkoncernen där SPP ingår.

I år SPP är med och anordnar två seminarier på tema hållbarhet. "Ägarna, makten och hållbarheten" samt "Hur stämmer dina investeringar överens med dina klimatmålsättningar?"

Du möter oss också i Josbaren på Hästgatan 4 där vi bjuder på en "Allemansrätt" den 4 juli klockan 17.00-18.45.

 

2016-06-02 - Ny webb med uppdaterat innehåll och ny design

I dagarna har vi lanserat vår nya hemsida. Baserat på önskemål från våra kunder och den testversion som legat ute i några månader, har vi gjort om innehåll riktiat till privatpersoner på spp.se. En tydligare utgångspunkt utifrån våra kunders behov och vad vi kan hjälpa er med är förhoppningsvis resultatet. Vi har också uppdaterat navigation och design. Er stort tack till alla er som bidragit och hjälpt oss i det arbetet.

Precis som tidigare är sajten responsiv, det vill säga att den fungerar lika bra på datorer, smarta telefoner och läsplattor. Vi har också uppdaterat vår Företagstjänst, som du når genom att logga in med till exempel Mobilt BankID på spp.se.

En massa fler förbättringar är på gång, bland annat ett mer genomgripande arbete med våra företagssidor som vi lanserar inom kort.

Vilka förbättringar vill ni se på våra Företagssidor? Tyck gärna till genom att använda 'Gillar du den här sidan?' som finns längst ner på alla sidor.

 

2016-01-19 - Aviseringar i PDF-format finns nu att ladda ner i SPP Företagstjänst

Från och med januari 2016 kan våra företagskunder ladda ner en kopia på månadsavierna direkt från vår internettjänst. Den första aviseringen, som kommer att finnas tillgänglig för att ladda ned i den nya funktionen, är den avisering som vi sänder ut i januari och som avser februaris månadspremie.

Observera att denna funktion gäller från januari 2016 och framtida aviseringar.
Saknar ni tillgång till vår Internettjänst för företag kan ni ringa till Kundcenter Företag på telefonnummer 0771-598 102 eller skicka ett e-post för att få hjälp med detta. 

 

2015-12-10 - Viktig information inför årsskiftet

Nu börjar året gå mot sitt slut. Därför är det viktigt att ha koll på vad som gäller angående inbetalningar inför årsskiftet. Nedan beskrivs de allra vanligaste situationerna och förfaranden inför årsskiftet:

Enskild näringsidkare (P)

Försäkring som är tecknad för näringsidkaren själv är inte någon tjänstepension utan en privat pensionsförsäkring, men avdraget kan ske i aktiv näringsverksamhet.

Avdragsrätt

För att enskild näringsidkare ska ha avdragsrätt ska löpande premie och engångspremie vara SPP tillhanda senast den 30 december 2015.

Det betyder i praktiken att om vi ska få med premieinbetalningen i kontrolluppgiften till Skatteverket måste den vara betalningsregistrerad hos SPP senast den 23 december. Vid betalning via autogiro måste premien skapas senast den 21 december.

Om premien inkommer senare innebär det att ni som företag själva måste verifiera er inbetalning gentemot Skatteverket.

Tjänstepensionsförsäkring (T)

Avdragsrätt

För att arbetsgivaren ska få avdragsrätt för tjänstepensionsförsäkring räcker det att Pensionsutfästelse har gjorts och premien skuldförts i böckerna. Detta gäller både för nya försäkringar och befintliga försäkringar.

Försäkringsansökan ska dock ha inkommit och premien ska vara betald senast den dag då deklarationen lämnas in vilket det åligger arbetsgivaren att göra om de vill ha avdragsrätten.

Direktinsättning/extrainsättning

Om en engångspremie på befintlig försäkring inte hinner aviseras görs betalning på bankgironummer 5208-4589. Detta bankgiro är OCR-kopplat och kräver rätt referens för att kunna ta emot pengar. Referens ska vara kundkontonummer.

Allmänt

Enligt Svenska Livförsäkringbolags skattenämnd så anses en premie betald den dag betalning skett i ett försäkringsbolags kassa eller i bank- eller postkassa, den dag gireringsuppdraget belastat aktuellt girokonto eller då check eller annat betalningsmedel kommit in till bolagets huvudkontor.

Tillvägagångssätt för inbetalning av engångspremier

Skicka e-post senast 22 december med följande information:

  • Organisationsnummer
  • Personnummer
  • Avtalsnummer
  • Försäkringsnummer
  • Belopp

Efter några dagar skickas en avisering ut till bolagets postadress.

I annat fall vänligen kontakta Kundcenter Företag på telefonnummer 0771-598 102.

Tillvägagångssätt för underlag på värdet av TK-försäkring

Vi skickar per automatik ut värdebesked på TK-försäkringar till alla bolag i mars månad. Ni behöver av den anledningen inte själv begära om detta underlag.

Skulle ni trots informationen ovan behöva underlaget tidigare kan ni skicka e-post med följande information:

  • Personnummer
  • Försäkringsnummer
  • Önskat datum för värdet

Om ni har frågor eller funderingar är ni välkomna att kontakta vårt kundcenter på telefon 0771-598 102. 

 

2015-12-03 - Avdragsrätt för pensionssparande

Regeringen har sänkt avdragsrätten för privat pensionssparande, från 12 000 till 1 800 kronor under 2015, för att sedan slopa den helt för 2016. Den ändrade avdragsrätten för privat pensionssparande gäller även för personer som saknar pensionsrätt i sin anställning samt för näringsidkare.

Skatteavdrag görs inom de ramar som är beskrivna nedan, i vissa fall är avdraget beroende av inkomstårets prisbasbelopp. Det är endast inkomst av tjänst och inkomst av aktiv näringsverksamhet som får ligga till grund för avdragets storlek. Kapitalinkomster och inkomster, som enligt de särskilda reglerna för fåmansföretag ska redovisas som in­komst av tjänst, får inte räknas in i underlaget.

Skatteavdrag för pensionssparande görs enligt följande:

Inkomst av tjänst – med pensionsrätt i anställning

Avdraget är maximerat till 1 800 kronor per år, men kommer att slopas helt för 2016.

Med inkomst avses nettoinkomsten av tjänst. Här ingår, förutom lön, till exempel kostnadsersättning, bilförmån, bostadsförmån, ränteförmån och pension. Däremot ingår inte vissa inkomster för delägare i fåmans­företag.

Inkomst av anställning – utan pensionsrätt i anställningen

Avdraget är maximerat till 35 procent av inkomsten + 1 800 kronor, dock maximalt 10 prisbasbelopp + 1 800 kronor i avdrag per år. För 2016 kommer avdragsrätten för 1 800 kronor att slopas, i övrigt inga förändringar.

Med inkomst avses här inkomst av anställning, alltså inte pension men i övrigt samma inkomster som vid inkomst av tjänst.

Inkomst av aktiv näringsverksamhet

Avdraget är maximerat till 35 procent av inkomsten + 1 800 kronor, dock maximalt 10 prisbasbelopp + 1 800 kronor i avdrag per år. För 2016 kommer avdragsrätten för 1 800 kronor att slopas, i övrigt inga förändringar.

 

2015-11-30 - Information om förändringar i traditionell försäkring

From 1 januari genomför vi förändringar i traditionell försäkring.   

För premiebestämda

För vissa äldre avtal påverkar förändringarna enbart höjningen av nuvarande premie. Den anställde som berörs ser det i sitt brev de fått.

Ingen av ändringarna påverkar den premien som företaget betalar in till de anställdas försäkring.

För förmånsbestämda

Premier som avser januari och framåt kan komma att höjas på grund av ändrade livslängdsantagande.

Vi förväntas leva längre och längre och därför har vi uppdaterat våra livslängdsantaganden. Ju längre livslängd vi räknar med, desto högre premie för att täcka förmånen, eftersom förmånen då ska betalas ut under längre tid.

Vid överskott till kundkonto berörs ni även av den nya förvaltningsmodellen som ni kan läsa mer om när ni klickar på länken nedan.

Här kan du läsa om hur förändringarna påverkar dina anställdas försäkring.

Förändringen avser inte förmånsbestämda försäkringar inom Frivillig ITP, BTP, FTP, PTP.


Upplever du informationen på den här sidan som enkel och tydlig?